Fri07192024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Pokrajinski sekretar Nenad Grbić o VI Međunarodnim danima energetike i investicija

Pokrajinski sekretar Nenad Grbić o VI Međunarodnim danima energetike i investicija

  • PDF

Gde je Srbija u odnosu na svet i da li se uočava napredak u praksi? Šta je prioritet, s obzirom da imamo sve uslove za obnovljive izvore energije i kako ubrzati taj proces? Ovo su samo neka pitanja o kojima će biti reči na 6. Međunarodnim danima energetke i investicija, koji će biti održani 02. i 03. marta na Novosadskom sajmu.

Punu podršku Međunarodnim danima energetike i investicija daće i Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, koji prati razvoj i primenu svih vidova primarne i sekundarne energije, razvojno-istraživačke programe u oblasti uglja, nafte, gasa, geo-termalnih i mineralnih voda. Sekretarijat prati i enegetsku efikasnost i racionalno korišćenje enegije i upotrebu obnovljivih izvora energije.
Govoreći o predstojećem događaju za portal www.topsrbija.com, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj gospodin Nenad Grbić, istakao je da su se danas stekli uslovi da jednom kooriniranom politikom, između Pokrajinske i Republičke vlade, ali i jedinica lokalne samouprave, dođemo do potrebnih znanja i informacija.
- Ako govorimo o energiji sunca, Srbija i Vojvodina imaju preko 30% više potencijala u tom segmentu od zemalja EU. O geo-termalnim i mineralnim vodama da ne pričamo. Ako govorimo o biomasi, u Vojvodini imamo potencijala, ali i tradiciju. Imamo 10 – 11 miliona tona biomase koja čini oko 65% svih obnovljivih izvora energije. Paradoks je da je upotreba biomase više primenjivana unazad 50 godina nego danas, kada imamo komfor korišćenja gasa, nafte i ostalih fosilnih goriva. Pokrajinski sekretarijat finansira mogućnost prelaska i korišćenja obnovljivih izvora energije, jer je Vojvodina energetski zavisna i 55% svojih potreba nabavlja van svoje teritorije. Pokrajinska i Republička vlada su dale određene direktive, uredbe i prioritete u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora. Opredeljeno je 1092MW ove proizvodnje iz obnovljivih izvora energije i to: 500MW iz energije vetra, a 10MW energije sunca, 100 MW iz biomase, 30MW biogasa i malih i velikih hodroelektrana, odnosno 550 MW iz velikih hidnoeletrana, a stotinak iz malih hidroelektrana – rekao je gospodin Grbić.
On očekuje da će ovaj sajam biti prilika za neposredne razgovore i pružiti nešto novo posetiocima, i kada su u pitanju tehnologije, projekti, informacija, mogućnost pristupa fondovima.
Istakao je da predstoji borba za donošenje što više sistema koji mogu finansirati i građanstvo i privredni subjekti, a da do sada prisutni problemi poput adiministracije, loše koordinisanosti, neinfotmisanosti polako budu prevaziđeni.
Takođe je napomenuo da su za sve upite vrata Pokrajinskog sekretarijata otvorena za svakog kome treba savet, sugestija, ideja ili pomoć pri samoj izradi projekata.
Na kraju, gospodin Nened Grbić je na pitanje dokle se stiglo u Srbiji kada je reč o obnovljivim izvorima energije rekao da je pomak sigurno napravljen, ali ono na čemu treba insistirati jeste i sama promena ponašanja, kulture, kao i ekološke i energetske svesti, i da na tome moramo raditi.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com