Sun05192024

Poslednja izmena:09:10:28 AM

Back TURIZAM BANJE Dušan Stevanović: Vrnjačka Banja vraća stari sjaj

Dušan Stevanović: Vrnjačka Banja vraća stari sjaj

  • PDF

Pomoćnik predsednika opštine Vrnjačka Banja, gospodin Dušan Stevanović, u ime predsednika opštine, gospodina Bobana Đurovića i u svoje lično ime, pozdravio je učesnike IV Međunarodne naučne agrobiznis konferencije, koja je tokom vikenda, 27. i 28. januara, u organizaciji Udurženja Etno centra Gegula iz Kraljeva, održana na Kopaoniku.

U svom uvodnom obraćanju, gospodin Stevanović je naglasio da je Vrnjačka Banja prepoznala širinu i ozbljnost ovog skupa i kao pokrovitelj podržala njegovo održavanje. On je podsetio, da će, u nastojanju da što više razvije poljoprivrednu delantnost, Vrnjačka Banja po šesti put, krajem juna, biti domaćin "Business samita - Uposlimo Srbiju" uz Gegula sajam turizma, hrane i pića, takođe u organizaciji Etno centra Gegula. Po njegovim rečima značajno je što su ovakve konferencije mesto susreta zvaničnika, pa je i ovog puta dogovoreno da na Business samit-u gosti budu predstavnici ministarstava i relevantni pojedinci i institrucije, u cilju razvoja poljoprivrede u ovoj opštini.
Vrnjačka Banja je svoj brend počela da gradi 14. jula 1868., kada je u mestu Vrnjci, a na inicijativu tadašnjeg okružnog načelnika Pavla Mutavdžića, osnovano Društvo za kiselo-vruće vode. Status „Kraljice banja“ stekla je sredinom osamdesetih godina prošlog veka, kada je zabeležena rekordna posećenost. Tokom 1985. godine Banju je posetilo 186.173 gostiju koji su ostvarili 1.642.097 noćenja, jednako Dubrovniku.
Predstavnici aktuelne lokalne vlasti naumni su da Banji vrate epitet turističke prestonice Srbije. Vlada Republike Srbije i sva ministarstva prepoznala su značaj ovog banjskog mesta i započeli ostvarenje ambicioznog plana daljeg razvoja zdravstvenog, ali i sportsko-rekareativnog turizma.
Kada je reč o sportskom turizmu, završena je prva faza izgradnje Nacionalnog vaterpolo centra, koji bi, po završetku trebao da doprinese povećanju broja noćenja za oko 20.000 na godišnjem nivou. Projekat Kuća odbojke, odnosno Centar za razvoj sporta vredan sedam miliona evra, realizuje se u saradnji lokalne samouprave, OSS i Svetske odbojkaške federacije i trebao bi da uz dvoranu sa tri odbojkaška terena i teretanu, Centar za medicinu, smeštajne kapacitete i još neke sadržaje, stvori vrhunske uslove za nesmetan rad sportista. Ovih dana započinje i izgradnja rukometnog centra.
Kada je reč o zdravstvenom turizmu, gospodin Stevanović ističe, da je SB „Merkur“ lider u zemlji i regionu i da je lokalna samouprava, pre svega izgradnjom putne infrastrukture, omogućila njen dalji i nesmetani razvoj.
- Najbitnije je da kompleks preduzeća „Fontana“ bude prodato adekvatnom investitoru čime bismo zatvorili krug izgradnje i rada na turističkoj ponudi. Trenutno su u rekonstrukciji četiri hotela: Hotel „Slavija“, Hotel „Park“, Hotel „Slatina“i Hotel „Železničar“, situiran u centru Vrnjačkog parka, kao i odmaralište „Borjak“. Svi oni koji će u narednom periodu doći u Banju moći će da se uvere da ono šta se priča da se i radi, i da će ovo mesto opet biti lider turizma sportsko-rekreativnog i zdravstvenog, a i dobar domaćin za sve one koji žele da se odmore i da deo svog slobodnog vremena provedu u posebnom ambijentu - naglasio je gospodin Stevanović.
U 2016. godini u Vrnjačkoj Banji je zabeleženo 600 hiljada noćenja. U toku 2017. se očekuje povećanje na 800 hiljada, a do kraja naredne godine i milioniti gost. Ako se sve bude odvijalo po planu, Banja sa sedam poznatih mineralnih izvora će, osim prestonice zdravstvenog, postati i prestonica sportskog turizma.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com