Thu05232024

Poslednja izmena:12:23:40 PM

Back PRIVREDA PREDSTAVLJAMO Dr Predrag Terzić: Stavovi, ideje, inovacije delotvorne su jedino ako se sprovode u praksi

Dr Predrag Terzić: Stavovi, ideje, inovacije delotvorne su jedino ako se sprovode u praksi

  • PDF

- Grad Kraljevo od 2012. godine značajna sredstva izdvaja za razvoj poljoprivrede, i to od 60 do 90 miliona dinara. Nije tačno da je ove godine došlo do smanjenja realnih sredstava za razvoj poljoprivrede na teritoriji Grada Kraljeva. Prethodne 2016. godine je u budžetu predviđeno 90 miliona, međutim iskorišćeno je 65 miliona.

Budžetom za 2017. predviđeno je 70 miliona za razvoj poljoprivrede na teritoriji Grada Kraljeva – objasnio je gradonačelnik Kraljeva, dr Predrag Terzić, odgovarajući na pitanja novinara na IV Međunarodnoj naučnoj agrobiznis konferenciji – MAK 2017, održanoj na Kopaoniku, 27. i 28. januara, koju je organizovalo Udruženje Etno centar Gegula iz Kraljeva.
On je takođe istakao, da je Grad Kraljevo pošle godine po prvi put opredelio sredstva za razvoj seoskog turizma, a ove godine se sa tom praksom nastavilo. U budžetu za 2017. godinu u te svrhe opredeljeno je 7 miliona dinara.
Nadležni smatraju da su domaćini, koji su dobili sredstva za razvoj seoskog turizma za 2016-tu, u suštini zadovoljni inicijativom, mada je raspodela ovih sredstava korišćena tek u drugoj polovini godine. Da bi se ta sredstva racionalnije upotrebila, ove godine lokalna samuprava će se potruditi da ta sredstva što pre plasira, kako bi poljoprivrednici koji su se opredelili za razvoj seoskog turizma mogli na vreme da ih upotrebe. Po rečima gradonačelnika, deo tih sredstava biće usmeren onim ljudima koji već imaju razvijena seoska domaćinstva u svrhu daljeg razvoja turizma, a deo će ići početnicima, odnosno onim domaćinima koji tek započinju ovaj biznis. Ovakva raspodela sredstava ima za cilj da izađe u susret onima koji se turizmom bave godinama, da dalje razvijaju započeto, a tako i onim domaćinima, koji su zahvaljujući jednim delom podsticajima shvatili mogućnost razvoja seoskog turizma i opredelili se da ulažu u ovu privrednu granu.
Grad Kraljevo od samog početka učestvuje na Međunarodnoj naučnoj agrobiznis konferenciji, pomažući je kako materijalno tako i kadrovski. Dr Terzić smatra da je od krucijalnog značaja povezivanje teorije i prakse i da je vreme teorijskih naučnih disciplina koje nisu imale primenu u praksi odavno prošlo.
- Danas svaka ideja, svako saznanje i zaključak sa neke naučne konferencije mora da doživi svoju primenu u praksi da bi govorili o nečemu što je delotvorno, korisno kako za naučnu zajednicu tako i šire društvo - saopštio je dr Terzić, uz doc dr Ivanu Penjišević i dr Tamaru Lukić, jedan od autora rada prezentovanog na ovom skupu, sa temom: „Poljoprivreda i industrija – privredne delatnosti na kojima počiva regionalni razvoj kraljevčke kotline“.
Prema rečima gradonačelnika, dr Predraga Terzića, nema nikakve sumnje da će zaključci ovog i ostalih radova, saopšteni na ovom skupu, koliko je god moguće, svoju primenu naći u realnom životu.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com