Mon07262021

Poslednja izmena:10:19:07 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Izlivena bista u čast Josifa Marinkovića i jubilarnih 25. Obzorja na Tisi koja će se održati 25-26. maja

Izlivena bista u čast Josifa Marinkovića i jubilarnih 25. Obzorja na Tisi koja će se održati 25-26. maja

  • PDF

Postavljanje biste u bronzi ispred Doma kulture u Novom Bečeju u čast poznatog kompozitora i jedne od najzačajnijih ličnosti Novog Bečeja, Josifa Marinkovića, koja je najavljena prošle godine, polako ulazi u završnu fazu. Bista je izlivena i nalazi se u Domu kulture, a čim vremenski uslovi dozvole pristupiće se građevinskim radovima izrade postamenta, kaže direktor Doma kulture, Novica Blažin.

Završetak projekta koji komapnija NIS finansira u okviru programa podrške lokalnim zajednicama „Zajednici zajedno“ predviđen je za kraj marta. Bista Josifa Marinkovića biće otkrivena 25. maja kada se održavaju jubilarni 25. Dani Josifa Marinkovića – „Obzorja na Tisi“, najavljuje Blažin:
- Vremenski uslovi kada je u pitanju postavljanje postamenta nam nisu išli na ruku, jer je potrebno uraditi izlivanje armiranog betona. Postament će biti obložen granitom, kako i dolikuje jednoj bisti koja će krasiti centar grada. Postavićemo kameru, kao i reflektor koji će osvetljavati bistu noću, a onda ostaje još samo da se u info kiosku koji se nalazi u parku, dodaju novi podaci kada je u pitanju stranica o poznatim ličnostima i da se ona dopuni informacijama o Josifu Marinkoviću i „Obzorjima na Tisi“.
„Obzorja na Tisi“ – Dani Josifa Marinkovića, ove godine slave četvrt veka svog postojanja, a s obzirom na jedinstvenost manifestacije u regionu i njeno specifično bavljenje, danas ne baš popularnom, solo pesmom, čije je začetnik u Srbiji bio upravo Josif Marinković, taj jubilej predstavlja veliki uspeh, ističe Blažin:
- Zagorka Jegdić i Dimitrije Golemović utrli su put „Obzorjima“ onako kako danas izgledaju, a naš zadatak je da to održimo i unapredimo u datim oklonostima. Program ovogodišnje manifestacije je već skiciran, dogovoren je termin održavanja, od 25. do 26. maja, a glavne teme programa će biti bista Josifa Marinkovića, zatim velika retrospektivna izložba o proteklih dvadeset i četiri manifestacije, kao i monografija o svih dvadeset pet „Obzorja“ koju priprema Stevan Davidović, dugogodišnji pratilac i poznavalac rada Doma kulture i naše manifestacije.
Retrospektivnu izložbu o proteklim „Obzorjima na Tisi“ priprema istoričarka umetnosti, Jelena Pauljev.
Kada je muzički deo programa 25. dana Josifa Marinkovića u pitanju, on će biti konačno definisan narednih dana, kaže direktor Doma kulture, Novica Blažin:
- Svi relevantni takmičari, učesnici i oni koji podržavaju rad „Obzorja“ biće pozvani, tako da 25. i 26. maja očekujemo pravu svečarsku atmosferu. Iako će manifestacija biti održana tek u maju, pozvao bih sve one koji poštuju naš rad i cene život i delo Josifa Marinkovića da dođu, da nam se pridruže u proslavi ovog značajnog jubileja. Bista Josifa Marinkovića će ostati svima nama kao podsećanje na vrlo značajnu ličnost čije ime nas na najbolji način predstavlja u svetu.
Danilo Gurjanov
Odnosi sa javnošću opštine Novi Bečej
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com