Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Studenti PMF-a predstavili Rumuniju kao turističku destinaciju koju obavezno treba posetiti

Studenti PMF-a predstavili Rumuniju kao turističku destinaciju koju obavezno treba posetiti

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Restoran „Ribarac“ na Ribarskom ostrvu kraj Novog Sada, 07. februara, bio je domaćin studentima Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta, za performans koji je realizovan u okviru predmeta „Animacija i logistika u turizmu“. Studenti profesorice Anđelije Ivkov Džigurski priredili brojnoj publici još jedno nesvakidašnje veče, ovoga puta sa Drakulom.

Ivana Filep, student treće godine hotelijerstva Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Novi Sad, u ulozi PR-a, tim povodom je podsetila da se ideja i realizacija studentskih programa sprovodi od 2006., gde se studenti hotelijestva podeljeni u grupe, trude da predstave jednu zemlju, koju su sami izabrali. Poseban izazov predstavlja to što je ovaj događaj humanitarnog karaktera, a kompletan prihod od ulaznica namenjen je Udruženju roditelja prevremeno rođene dece „Optimistik“ iz Novog Sada.
Po njenim rečima, tokom deset godina na ovaj način ispričano je puno atraktivnih priča o destinacijama širom sveta. Oni su se pak odlučili za susednu Rumuniju, zemlju prebogate istorije, kulture, čak i egzotike, pa je pravo zadovoljstvo bilo raditi na tome.
Ovakve aktivnosti studenti izuzetno vole, kako zbog toga što njihova aktivnost i kreativnost dolazi do punog izražaja, i što, oblikujući scenario i istražujući građu, mogu mnogo toga da nauče o jednoj zemlji. Ovoga puta Rumunija je predstavljena kao turistička destinacija i kroz kulutrno-umetnički program, u čijoj realizaciji su pomogli članovi AKUD “Sonja Marinković” iz Novog Sada, koji su izveli splet igara iz Rumunije, a kroz skečeve učinjen je pokušaj spajanja srpske i rumunske porodice. Studenti nisu zaboravili da naglase, da iako susedne, ove dve zemlje nikada nisu međusobno ratovale.
Ipak, najinteresantnije je bilo čuti legendarnu priču o grofu Vladu III Cepešu Drakuli, vlaškom vojvodi iz XV veka, koji je obitavao u zamku Bran, na samo 30 km od Brašova, u Transilvaniji (Erdelj), zaštitnom znaku ove zemlje.
Ceo događaj realizovan je u saradnji sa ambasadom Ruminije u Beogradu.
Ambasadorka, NJ. E. Oana Kristina Popa (Oana Cristina Popa), takođe prisutna, izrazila je zadovoljstvo kako zbog samog izbora Rumunije i kvalitetnog prikaza njene kulturne tradicije, tako i kao zemlje sa bogatom turističkom ponudom. Posebno joj se dopao skeč o grofu Drakuli, način na koji je predstavljeno istorijsko nasleđe zemlje, ali i što su apostrofirane ličnosti po kojima danas Rumuniju svi prepoznaju: gimnastičarka Nađa Komaneči, teniski velikan Ilija Nastase, skulptor Konstantin Brankuši, poznati muzičari, pesnici...
Ocenivši kompletnu ideju veoma vrednom, prikaz turističkog segmenta studenata nagradila je najvišom ocenom, što ne iznenađuje jer su u pitanju studenti PMF-a, koji će imati priliku da ovakve i slične događaje već za godinu-dve realizuju u okviru svojih redovnih profesionalnih aktivnosti.
Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topsrbija/media_set?set=a.1546897291990425.1073743663.100000105079334&type=3&pnref=story.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com