Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Prvi Informativni centar za poljoprivredu u Srednjobanatskom okrugu u Vranjevu

Prvi Informativni centar za poljoprivredu u Srednjobanatskom okrugu u Vranjevu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

Prvi Informativni centar za poljoprivredu u Srednjobanatskom okrugu otvoren je ponedeljak 13. februara u zgradi Stare vranjevačke opštine u Novom Bečeju, služiće prvenstveno za dobijanje neophodnih informacija iz oblasti poljoprivredne proizvodnje na jednom mestu, što će biti od posebnog značaja kako za one individualne, tako i za sve druge oblike udruženih poljoprivrednih proizvođača.

Informativni centar za oformljen je u okviru Opštinske uprave, objasnio je predsednik opštine, Saša Maksimović:
- Potrudićemo se da napravimo korak dalje, ne samo da im pomognemo u popunjavanju dokumentacije, nego i u informisanju, tako što ćemo biti posrednici između ministarstva poljoprivrede i konkursa koje ono raspisuje, kao i konkursa koje raspisuje pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, kako bismo praktično poljoprivredne proizvođače informisali na kućnu adresu. Cilj je informisati ih preko interneta, slanjem mejlova sa korisnim informacijama, ali bi dobar korak bio i da ih o svemu bukvalno obavestimo i poštom.
Maksimović je dodao i to da je Informativni centar potreban jer se na ovaj način može pomoći, pre svega, manjim poljoprivrednim proizvođačima, kao i da je nedopustivo da građani koji imaju investiciju propuštaju određena sredstva koja ministarstvo i pokrajina mogu da im vrate.
Otvaranju Informativnog centra za poljoprivredu prisustvovao je i pomoćnik pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Milorad Malić, koji je rekao da sekretarijat podržava ovakve akcije i napore svih ljudi koji su spremni da pomognu poljoprivrednim proizvođačima da lakše dođu do sredstava koja su im potrebna kako bi unapredili svoju poljoprivrednu proizvodnju:
- Pokrajinski sekretarijat će proslediti sve konkurse ovoj kancelariji, tako da će poljoprivredni proizvođači na jednom mestu moći da popune formulare i apliciraju za značajna sredstva koja su izdvojena ove godine, pošto je budžet Pokrajine oko osam milijardi dinara, a upravo je namenjen njima, kako bi mogli da poprave svoju proizvodnju i podignu je na viši nivo.
Inicijativu lokalne samouprave da otvori Informativni centar za poljoprivredu podržava i Ministarstvo poljopivrede i zaštite životne sredine, što je potvrdilo prisustvo i Milana Ćuprića, šefa odseka za biljnu proizvodnju i preradu biljnih proizvoda pri ovom ministarstvu:
- Ministarstvo je uvek na strani ovakvih akcija i na strani lokalnih samouprava koje deo svog budžeta izdvajaju za ove namene. Veliki je iskorak prema poljoprivrednim proizvođačima, ako im date pravovremenu informaciju. Kao ministarstvo tu smo da pomognemo i da podržimo rad ovakvih kancelarija i da pružimo svu moguću pomoć u smislu odgovora na pitanja, kao i dokumentacije koja je potrebna za poljoprivredne proizvođače, kako bi mogli ostvariti svoja prava i dobiti subvencije koje im pripadaju, jer na kraju, njima su i namenjene.
Poslanik u skupštini AP Vojvodine, Matija Kovač, siguran je da će osnivanje Informativnog centra prekinuti negativan trend malog broja aplikacija na konkurse iz oblasti poljoprivrede od strane poljoprivrednih proizvođača iz opštine Novi Bečej, kako je to do sada bio slučaj:
- Banat kao region, a Novi Bečej kao deo tog regiona, beleži neslavan rekord da je najslabiji po broju aplikacija i povučenih sredstava iz ministarstva poljoprivrede, pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, kao i drugih državnih institucija. To želimo da promenimo i zato verujem da će rad Centra za informisanje poljoprivrednih proizvođača doprineti tome da se smanji ovaj negativan trend, kako bismo imali što veći broj aplikacija od strane naših poljoprivrednih proizvođača i da što veći broj nove mehanizacije i start apova za mlade do četrdeset godina dođe u opštinu Novi Bečej i da zaista što brže pokrenemo poljoprivredu u našoj opštini.
Informativni centar za poljoprivredu nalazi se u ulici Rajka Rakočevića 15, a radiće svakog radnog dana od 7 do 15 časova.
Danilo Gurjanov
Odnosi sa javnošću opštine Novi Bečej

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com