Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Vladimir Sanader: Veliki planovi lokalne samouprave Sremske Mitrovice za razvoj poljoprivrede

Vladimir Sanader: Veliki planovi lokalne samouprave Sremske Mitrovice za razvoj poljoprivrede

  • PDF

Iako je na prostoru nekadašnjeg Sirmiuma, a današnje Sremske Mitrovice, rimski car Marcus Aurelijus Probus 280. godine naše ere vratio vinogradarstvo u kontinentalne delove carstva, koji su se upravo sa južnih padina Fruške gore proširile i na ostale delove eropskog kontinenta, vinogradarstvo do danas nije uspelo da zaživi u onoj meri kojom je istorijskim i prirodnim uslovima ova opština darivana.

Danas na teritoriji opštine Sremska Mitrovica egzistiraju samo dve vinarije. Jedna je Vinarija Chichateau, bez pretenzija da izađe iz okvira garažne vinarije. Druga, Vinarija Carski vinograd Marcus Aurelius Probus je nešto mlađeg datuma, i u vlasništvu gospodina Milorada Miloševića i njegove porodice, u čijem sastavu se nalazi 30 ha vinograda, od čega 14ha u rodu. Gospodin Milošević je rodom iz Velikih Radinaca, povratnik iz Slovenije, koji je poučen iskustvom kako se to radi u razvijenim zemljama, te dovoljno moćan da svoje iskustvo prevede u praksu, pre par godina odlučio da na Šuljamačkoj glavici, na mestu gde je car Prob u III veku zasadio vinograde, ispriča svoju priču.
Ove godine je po prvi put, povodom Svetog Trifuna, u Carskim vinogradima porodice Milošević osveštan vinograd, orezan čokot i zaliven crvenim vinom, čime je označen početak nove rodne godine i radova u vinogradu. Obredu su prisustvovali zvaničnici, prijatelji, predstavnici medijskih kuća.
Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, gospodin Velimir Stanojević najavio je da će do kraja godine biti usvojen novi Zakon o vinu koji će predviđati da se proizvodnjom vina mogu baviti i fizička lica, odnosno nosioci poljoprivrednih gazdinstava.
Gradonačelnik Sremske Mitrovice, gospodin Vladimir Sanader izrazio je zadovoljstvo što se vinova loza vraća na Frušku goru i najavio pomoć lokalne samouprave vinogradarima, voćarima i povrtarima.
- Meni je drago da smo vratili vinovu lozu na Frušku goru. Ovo je lep kraj koji zaslužuje da ima ovako jedan vinograd i vinariju, i mi ćemo pokušati da na lokalu maksimalno podstičemo razvoj kako vinogradarstva, tako i voćarstva, a u nižim predelima i povrtarstva. Mislim da je to put kojim treba da idemo kako bi povećali prihod po hektaru. Nalazimo se ispred jednog velelepnog objekta „Probovog hrama vina“, koji će uskoro zasijati punim sjajem. To će biti turistički objekat koji ima za cilj da uveže poljoprivredu i turističku ponudu, jer će se u njemu osim vina, naći svi proizvodi naših poljoprivrednika, karakteristični za ovo područje - istakao je gradonačelnik i dodao da će osim SRP „Zasavica“, Sremska Mitrovica imati uskoro u svojoj turističkoj ponudi i Vinariju Prob, i da će lokalna samouprava učiniti sve da nepostojeću infrastrukturu dovede do ovakvih objekata kako bi oni zaista zaživeli i prvi turisti došli u ovaj kraj.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com