Thu05232024

Poslednja izmena:12:23:40 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Kreće CERN-ov Masterclass

Kreće CERN-ov Masterclass

  • PDF

Od utorka, 01. marta, pa do 11. aprila 2017. godine, pod pokroviteljstvom CERN-a i grupe IPPOG (International Particle Physics Outreach Group) održaće se 13. međunarodni program “Masterclasses - Hands on Particle Physics”.

U ovom obrazovno-istraživačkom programu će u okviru 200 naučnih institucija aktivno učestvovati oko 10000 učenika srednjih škola iz 50 zemalja širom sveta, dok će se u Srbiji Međunarodni čas za ovu godinu (MC2017) održati od 9:30 do 17 sati, po sledećem rasporedu:
- 4. marta na Departmanu za fiziku Univerziteta u Novom Sadu,
- 6. marta na Fizičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu,
- 16. marta na Institutu za fiziku Univerziteta u Kragujevcu,
- 17. marta na Departmanu za fiziku Univerziteta u Nišu.
Prvi deo programa obuhvata uvodna izlaganja o teorijskim i eksperimentalnim aspektima elementarnih čestica i njihovih interakcija. Drugi deo se sastoji od vežbi koje uključuju analizu podataka i identifikaciju čestica na osnovu eksperimentalnih događaja evidentiranih na eksperimenatima u CERN-u.
Na kraju dana, učesnici će imati priliku da učestvuju u video-konferenciji na engleskom jeziku sa naučnicima iz CERN-a i učesnicima ovog programa iz ostalih instituta i univerziteta iz nekoliko zemalja širom sveta kod kojih se istog dana organizuje MC2017. Na kraju programa, održava se i popularni kviz iz obrađenog gradiva.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com