Tue07162024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Osnovan Debatni klub na Pravnom fakultetu Privredne akademije u Novom Sadu

Osnovan Debatni klub na Pravnom fakultetu Privredne akademije u Novom Sadu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

Na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu počeo je sa radom Debatni klub. Za rukovodioca Kluba imenovana je asistentkinja Snežana Plavšić.

Osnivanje Debatnog kluba na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe u Novom Sadu predstavlja važan korak u ostvarivanju postavljene misije Fakulteta - rad na unapređenju studijskih programa i pripremi studenata i kroz vannastavne aktivnosti za profesiju kojom su odlučili da se bave. Budući da su zakoni, knjige i drugi izvori isti za sve opet razlikujemo dobre, bolje i najbolje pravnike, među kojima su najvažniji sudije i advokati. Znači veština govorništva, pronalaženja argumenata, sposobnost ubeđivanja i snalaženja u datoj situaciji su odlučujuće. Upravo te veštine se vežbaju i usavršavaju kroz debatu. Stoga je Pravni fakultet za privredu i pravosuđe u Novom Sadu omogućio svojim studentima da uče od najboljih.
U okviru debatnog kursa tokom letnjeg semestra, jednom nedeljno će radionice na različite teme držati upravo svetski prvaci u debati - Teodora Rešetar i Miloš Marjanović. Polaznici će dobiti sertifikat, a stečena znanja će pokazati na takmičenju koje će biti organizovano u maju ove godine.
Kako bi studentima približili pravila i način debatovanja prvaci svetskog univerzitetskog debatnog prvenstva - Teodora Rešetar, studentkinja Filološkog fakulteta u Beogradu i Miloš Marjanović, student Pravnog fakulteta u Beogradu - podelili su u petak, 24. februara 2017. godine sa studentima Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe svoja iskustva sa takmičenja u Holandiji, gde su u finalu debatovali sa studentima iz Nemačke, Kine i Indonezije i održali prezentacionu debatu na temu: „Ovaj dom bi prekinuo svako istraživanje koje ima za cilj otkrivanje samosvesne veštačke inteligencije“ protiv tima sa Fakulteta političkih nauka iz Beograda - Marte Vasić i Aleksandre Mihajlović. Pobednika su izabrali prisutni studenti. Negovanje debate kao obrazovnog metoda, pored sticanja dodatnih kompetencija studentima pruža mogućnost razvijanja kritičkog razmišljanja i komunikacionih veština (uključujući i javni nastup) i uopšte doprinosi razvoju slobode govora i stvaranju otvorenijeg i tolerantnijeg društva.

Snežana Plavšić
asistent i predsednik Debatnog kluba

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com