Wed06192024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Green Bear: Avantura za sve one koji znaju da cene prave vrednosti

Green Bear: Avantura za sve one koji znaju da cene prave vrednosti

  • PDF

Nedostaje vam avantura i želite svoju zemlju da istražite na neobičniji način. Pozovite se na Udruženje za sportove u prirodi „Green Bear“ iz Bajine Bašte (www.greenbear.rs).
Milisav Mijatović Javor, sa dvadesetogodišnjim iskustvom rendžera u Nacionalnom parku „Tara“, Abel Katali, Švajcarac, koji je došao u zavičaj svoje majke pre nekoliko godina, gde danas dovodi svoje sunarodnike željne adrenalinskih pustolovina, konstruktor daski, tendi i druge opreme za outdoor sportove, te Miloje Jovanović, čine srž ovog Udurženja. Svima njima je zajednička ljubav prema prirodi, ekologiji, avanturama, ekstremnim sportovima, kao i umešnost u kanjoningu, alpinizmu, ribolovu, planinskom biciklizmu, kanuu, kajaku, kampovanju, skijanju..., za čega imaju sve potrebne sertifikate.

Milisav Mijatović Javor svoje interesovanje za prirodu, za otkrivanje surovih i neistraženih krajeva i čarima njihovog savladavanja iskušavao je i kao rednžer, da bi pre pet godina, želeći da svoj entuzijazam podele sa drugima, sa svojim prijateljima osnovao i Udruženje.
Velika je odgovornost profesionalno se baviti ovim poslom. Zato članovi „Green Bear-a“ insistiraju na kvalitetu. Kažu da im je najvažnija bezbednost njihovih klijenata. Rade uglavnom aranžmane za manje grupe, do 10 ljudi, ili grupe od 20 do 30, za Stand Up Paddaling (ustani i veslaj daske) i Abzailing. Za svakog pojedinca obezbeđena je kvalitetna oprema, sertifikovana i sa garancijom. Posle roka trajanja, uglavnom 4-5 godina, oprema se zamenjuje novom. Po potrebi angažuju osposobljene pojedince, svoje prijatelje, kojima je ovo sekundarna delatnost, da im pomognu u praćenju aktivnosti grupe. Takav profesionalan stav doveo ih je do odlične saradnje sa turističkim agencijama iz zemlje i inostranstva, kao i pojedincima. Rafting, kanjoning, Abzailing (tehnika spuštanja niz uže i stenu uz pomoć odgovarajuće opreme), samo su neki od predloga kako da aktivno provedete odmor i doživite nezaboravnu avanturu.
Milisav Mijatović kaže da je okolina Bajine Bašte nesumnjivo najlepše mesto za takav susret sa prirodom u Srbiji. Planina Tara, jezero Perućac, jezero Zaovina i reka Drina, kanjon reke Rače, Brusnički potok, stene Sokolarica, Zaovine, samo su neke od prirodnih lepota ovog kraja. Kanjon Drine, od Bajine Bašte do Višegrada (54 km), verovatno je najlepši, posle kanjona reke Kolorado i reke Tare i najdublji na svetu, pruža raznovrsne užitke za sve vrste aktivnosti. Drina sa veštačkim jezerima Perućac i Zaovine, i pritokama pruža povoljne uslove za sve vrste outdoor sportova, posebno za sportski ribolov. Ovi bistri tokovi stanište su ribe mladice, šarana, skobalja, klena, mrene, štuke, soma, lipljana i potočne pastrmke.
Usluge „Green Bear-a“ uglavnom traže stranci. Najbrojniji su Švajcarci, koji se sa Alpa spuštaju na Taru, sa Ženevskog jezera dolaze na Perućac koje je trideset puta manje.
- Mi možemo da im ponudimo samo ono što oni već imaju u svojoj zemlji. Nov je samo tip kanjona i nemirne vode reke Drine, pa ih zanima to novo iskustvo. Osim sportske avanture naši aranžmani pružaju i gastronomsku avanturu. Autohtona jela pripremljena od proizvoda sa ovog područja, na čemu insistiramo, stranci znaju da cene. Naše klijente vodimo i do destilerija, kojima su potpuno oduševljeni. Na kraju im se to najviše i sviđa jer, npr. u „BB Klekovači“, koju iz milošte zovu BB Ka (bebeka), degustiraju, po njihovim rečima „najbolje piće na svetu“, piju koliko hoće, a da im niko ne kaže: „To toliko i toliko košta“ – kaže Milisav Mijatović.
Zato, ko voli avanturu, sport, zdrav život, kao i zdravu hranu, neka krene put Bajine Bašte. Kada stigne tamo neka sve prepusti ovim gorštacima vičnim raznim veštinama, kojima je stalo da se priče o njihovom kraju rašire po čitavom svetu.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com