Mon05272024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Mile Novaković održao predavanje na Privrednoj akademiji o Zemuncima, Đinđiću, akciji Sablja

Mile Novaković održao predavanje na Privrednoj akademiji o Zemuncima, Đinđiću, akciji Sablja

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Od Nove godine ne prođe dan da se neke novine ili TV kuće ne vraćaju na priču o Zemuncima, ubistvu premijera Zorana Đinđića, kao da se ovih poslednjih 15-tak godina ništa nije dešavalo I ništa nije razjašnjeno. Navodno, sa nekim novim dokazima i sa neistraženoj političkoj pozadini.

Gost Privredne akademije, odnosno Fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu, kome nije prvi put da priča studentima i zainteresovanim slušaocima o praktičnim iskustvima, bio je gospodin Mile Novaković, penzionisani pukovnik, načelnik srpske policije i jedan od rukovodilaca istrage u akciji “Sablja”, te autor knjige “Otmice Zemunskog klana” (2013), koji je ovoga puta održao predavanje, pod radnim nazivom “Zemunski klan, ubistvo premijera Đinđića, akcija Sablja, neispričana priča”. A da je Privredna akademija i ovoga puta pogodila želje slušalaca, potvrđuje čenjenica je amfiteatar ove visokoškolske privartne ustanove bio krcat zainteresovanim studentima i slušaocima kao nikada do sada.
Mi smo zahvaljujući ljubaznosti gospodina Mileta Novakovića čitaocima portala www.topsrbija.com, u razgovoru sa predavačem pokušali da saznamo nešto više o ovoj temi.
*Gospodine Novakoviću, kako objašnjavate ovoliko veliko interesovanje, posebno mladih ljudi, za ovo predavanje?
- Ova tematika očigledno zanima ljude svih uzrasta i tako će, verujem, biti narednih 50 godina jer ostalo je nedorečenih pet-šest ključnih stvari koje verovatno neće ni istorija objasniti - kako se desilo, da se jedna grupa, običnih kriminalaca drznula da toliko ojača i dođe na ideju da ubije premijera jedne suverene države. U našoj pa ni u svetskoj istoriji takav slučaj ne postoji, da jedna kriminalna grupa počini takvo ubistvo. Nije rasvetljen ni politička pozadina ubistva, ko je bio taj koji je to finansirao, obećao, i to će do daljnjneg ostati nedorečeno.
*Koliko za vas lično znači interesovanje za ovu temu?
- Za mene znači zato što učestvovao u tome i pričao o onome što sam ja radio. Malo je teško pričati neka tuđa iskustva i događaje. Ja pričam ono što je zvanično istina, a na svakome je koliko će da veruje.
*Koliko ste zadovoljni kako ste vi prošli kroz celu tu priču?
- Mogu da kažem da sa srećom ili nesrećom ušao u tu priču, izgurali smo je mada je bilo teško i kompikovano. Imao sam puno problema.
*Ovaj slućaj je studentima prava zanimljiv i kao primer jedinstvenog slučaja u sudskoj praksi?
- Večito ćemo se vraćati ponovo ovoj temi, jer ima hiljadu pobočnih udaraca, mišljenja raznoraznih, verzija koje ničim nisu dokazane i objašnjene, ali zvanična verzija je zvanična, onakva kako je ja prenosim Ko ima priliku da nešto drugo dokaže, neka dokaže.
*Da li imate neku poruku mladima
- Neka slušaju I interesuju se, neka nađu sami sebe, a meni je zadovoljstvo ukoliko sa uspeo da im ponešto pojasnim. Imali su priliku da čuju moje izlaganje, da pitaju neke stvari koje sui h interesovale I da steknu jedno praktično iskustvo više u toku svojih studentskih dana. Jako mi je drago da je Pravni fakultet za privredu i pravosuđe pokrenuo inicijativu da se Mladi upoznaju sa aktuelnim temama koje će ih čekati u njihovom budućem radu. To je za svaku pohvalu I mislim jedan razlog više što je dosta mojih kolega ovde studiralo, slalo svoju decu, a sa zadovoljstvom mogu da kažem da je i moja ćerka je ovde završila studije - izjavio je Mile Novaković, pukovnik u penziji, koji je za svoje zasluge u radu odlikovan ordenom za hrabrost Republike Srbije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com