Wed05222024

Poslednja izmena:12:23:40 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Mihalj Njilaš o sudskoj zaštiti industrijske svojine

Mihalj Njilaš o sudskoj zaštiti industrijske svojine

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

U amfiteatru Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu, 7.03.2017. godine, gost predavač Mihalj Njilaš, pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine - nacionalne zajednice, održao je predavanje na temu: ,,Sudska zaštita prava industrijske svojine''.

Prof. dr Zoran Pavlović, šef krivičnopravne katedre na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe, imao je uvodnu reč i napomenuo da je prisustvom gospodina Mihalja Njilaša, ukazana izuzetna čast Fakultetu. Gospodin Mihalj Njilaš je izrazio veliko zadovljstvo, što je po drugi put gost predavač na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe, ovog puta sa temom sudske zaštite. Uvod u predavanje je bio pojam i oblici industrijske svojine, subjektivnom pravu, kojim se štite određeni oblici kreativnosti i intelektualnog stvaralaštva, vezano za privredno poslovanje. Na kraju predavanja studenti Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe, imali su priliku da postave pitanja gospodinu Mihalju Njilašu, pokrajnskom sekretaru za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, gde su pokazali izuzetno znanje i razumevanje iz oblasti koja je bila tema predavanja.
Gospodin Njilaš sa zadovoljstvom je prihvatio da za naš portal odgovori ne nekoliko pitanja vezanih za industrijsku svojinu, vrlo široku oblast koja obuhvata subjektivna prava vezana za pronalaske, oznake proizvoda i usluga, geografsko poreklo koje se označava na robi, što je jedna vrlo bitna oblast zaštite prava intelektualnih napora koji se pojavljuju u društvu, odnosno privredi.
- Privredni subjekti koji koriste jednu svoju oznaku ili dizajn, koji je takođe obuhvaćen ovom zaštiti, žele to zaštititi i za to postoji upravni postupak koji sprovidi Zavod za intelektualnu svojinu Srbije. Međutim, nakon tog procesa dobijanja zaštite, to treba i dodatno zaštititi i za to postoji i sudska zaštita u slučajevima ako se povrede ova prava. Ta sudska zaštita se prvo ogleda u građansko pravnoj zaštiti ali i kazneno pravne zaštite. Tema mog predavanja je upravo ova sudska zaštita.
*Koliko je to prisutno u praksi?
- Bez obzira na dobru regulativu vezano za ovu oblast, npr. krivični zakonik predviđa tri kvrivična dela sa oštrim zaštitama za kršenje ovih prava, ali u praksi vrlo retko dolazi do primene i sankcionisanja ovih dela kojih ima dosta. U svetu se to, međutim, strogo primenjuje. Jedan proizvod, jedna roba ne može se pojaviti u prometu kada ima dizajn ili naziv jedne velike kuće ili zaštićeno ime, to je normalno uređeno u savremenom svetu i primenjuje se u praksi u mnogim zemljama. Mi smo još daleko od te prakse, te primene, i zato moraju državni organi da se posvete više ovom pitanju i da više uđe u svest privrednih subjekata da se ne može tako steći profit, da se ukrade znak, ili dizajn od drugih. Na taj način se stvara nejolajna konkurencija i treba to svakakko sprečiti da bi naše društvo i naša država prosperirala u savremenom svetu.
*Vaša poruka na ovog predavanja?
- Poruka je da mi pravnici, kojima je namenjeno ovo predavanje, više upoznamo ovu oblast, uopšte pojam industrijske svojine i da kasnije u radu što više mislimo na primenu ovih pravila koji će biti ovde izložena. Tu se misli ne samo na pravnike koji će biti sudije, tužioce, advokati, nego i one koji rade u privredi, oni koji zaključuju ugovore, kroje biznis planove, razmišljaju sa pravne strane o privrednom poslovanju jer treba ići u pravcu da se poštuju prava industrijske svojine – izjavio je Mihalj Njilaš.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com