Wed05222024

Poslednja izmena:12:23:40 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Projekat Novi Sad 2021 u punom zamahu

Projekat Novi Sad 2021 u punom zamahu

  • PDF

Iako je 2017. godina za projekat „Novi Sad 2021“ nulta godina koja je usmerena ka uspostavljanju pravila rada i stabilne organizacione strukture, zaposleni u Fondaciji „Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture“ su u periodu od osnivanja Fondacije 5. januara do kraja februara realizovali veliki broj aktivnosti u cilju sprovođenja jednog od najznačajnijih kulturnih projekata i najuspešnije inicijative Evropske unije - Evropska prestonica kulture.

Tokom januara stručni tim Fondacije zadužen za oblast participativnosti, inkluzije i edukacije u najvećoj meri radio je na pripremi Plana rada, kao i izradi akcionih planova i strategija, a sve u cilju usvajanja Plana rada Fondacije „Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture“ sa finansijskim planom. Tom prilikom detaljno su pregledani svi projekti navedeni u Aplikacionoj knjizi i sastavljen uži spisak projekata koji bi trebalo da se realizuju tokom 2017. godine. Na osnovu odabranih projekata, kreirane su programske aktivnosti u oblasti participativnosti, inkluzije i edukacije.
Stručni tim Fondacije za oblast participativnosti, inkluzije i edukacije imao je više od 120 aktivnosti. Između ostalog, održan je niz sastanaka na kojima su uspostavljena strateška partnerstava sa novosadskim Studentskim kulturnim centrom, timom Omladinska prestonice Evrope - OPENS 2019, Udruženjem građana “Inženjeri zaštite životne sredine”, Filozofskim fakultetom.
Na međunarodnom planu, članovi stručnog tima za međunarodnu saradnju i EU fondove priredili su susrete međunarodnim organizacijama kao što su EURODOC, Japanska fondacija, Fakultet političkih nauka, sociologije i komunikacija na Zapadnom univerzitetu u Temišvaru.
Takođe, među aktivnostima na međunarodnom planu, trebalo bi istaći učešće rukovodioca sektora za međunarodnu saradnju Vuka Radulovića na Dunavskoj konferenciji na kojoj je predstavio koncept „Novi Sad 2021“ i uputio poziv za saradnju kulturnim organizacijama iz Dunavskog regiona u okviru programske linije DanubiaNS. Inostrani savetnik projekta „Novi Sad 2021” Petr Šimon učestvovao je u Budimpešti na konferenciji „Beyond the Obvious/ Europe, quo vadis“ gde je u ime Fondacije predstavio je koncept „Novi Sad 2021“ i projekat Youth Creative Polis. Ukupno je ostvarena komunikacija sa 12 EPK projekata, održano 20 sastanaka i povezalo sa 15 novih kulturnih organizacija iz Dunavskog regiona. Stručni timovi Sektora za međunarodnu saradnju i EU fondove učestvovali su u povezivanju, komunikaciji i podnošenju aplikacija za šest međunarodnih projekata. Tome treba dodati i da je stručni tim Fondacije napisao aplikacije za dva projekta u drugom pozivu za projekte u okviru prekogranične saradnje Mađarska-Srbija. Jedan projekat je za Prirodno-matematički fakultet Culture on the palm - Palmculture, a drugi za ŠOSO Milan Petrović Soundbeam.
Od januara do marta, predstavnici Sektora za međunarodnu saradnju održali su više sastanaka sa velikim brojem predstavnika različitih lokalnih i internacionalnih organizacija i institucija, a sastanci su se održavali, kako uz fizičko prisustvo, tako i putem sredstava elektronske komunikacije. Reč je o sastancima sa predstavnicima Evropske komisije i Panela, drugih EPK - Pafos 2017, Vroclav 2016, Pečuj 2010, Rijeka 2020, zatim sa lokalnim akterima, predstavnicima Ministarstva kulture, sa ambasadama Poljske, Slovačke i Kipra, Vladom regiona Donje Austrije, Deskom Кreativna Evropa, srpskim profesionalcima u kulturi koji žive i rade u inostranstvu, i mnogim drugim akterima.
Umetnički koncept projekta „Novi Sad 2021“, prema sugestijama članova Panela Evropske komisije, biće konačno definisan nakon izbora umetničkog direktora Fondacije. Fondacija je započela neke pripremne aktivnosti u cilju sagledavanja potreba za nabavkom multimedijalne opreme za implementaciju umetničkih aktivnosti, pre svega za projekte Dunavska promenada, Nova godina, Dan Evrope i Park skulptura na Trgu galerija.
Za potrebe implementacije aktivnosti, koje su preuzete kao obaveza u vidu dobijene titule EPK, a u skladu s Aplikacionom knjigom, tokom 2017. godine biće implementirani istraživački i evaluacioni projekti i aktivnosti. Tokom januara i februara prikupljeni su ulazni podaci potrebni za sprovođenje javne nabavke za evaluacione i istraživačke aktivnosti. Nakon toga, u narednom periodu, mogu se očekivati i konkretne aktivnosti u ovoj oblasti.
Tokom januara i februara, stručni tim Fondacije zadužen za komunikaciju i marketing u najvećoj meri radio je na strategiji interne i eksterne komunikacije, sponzorskih paketa i projekta Кult:Tura. U tom periodu zabeleženo je više od 490 objava u domaćim i regionalnim medijima, kao i na sajtu, Fejsbuk, Tviter i Instagram profilima „Novi Sad 2021“.
U cilju strateškog planiranja, održan je sastanak članova Fondacije na kom je predstavljen urbanistički plan rekonstrukcije nekadašnjeg industrijskog kompleksa „Petar Drapšin“, koji bi trebalo da bude pretvoren u, na ovim prostorima, jedinstveni centar za mlade i kreativne ljude pod nazivom Omladinski kreativni polis (eng. Youth Creative Polis). Tim je razmatrao načine na koji će se uspostaviti saradnja sa trenutnim korisnicima tih prostora i zainteresovanom javnošću. Taj sastanak iniciran je javnom raspravom koja je održana 8. februara 2017. u Plavoj sali Skupštine grada Novog Sada, kada je javnosti predstavljen urbanistički plan. Sastanak je bio veoma posećen od strane različitih interesnih grupa.
Pored svega navedenog, direktor Fondacije Nemanja Milenković imao je veći broj medijskih nastupa i gostovanja, od kojih posebno ističemo predstavljanje kulturnih i turističkih potencijala kineskim investitorima u Ambasadi Kine u Beogradu, kao i susret sa legendarnim američkim glumcem Džonom Sevidžom, poznatim po glavnoj ulozi u filmu „Kosa“, koji je dao punu podršku Fondaciji „Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture“.
Novi Sad 2021
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com