Wed07282021

Poslednja izmena:08:44:22 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA KudeS Ivanjica poziva na prikupljanje arhivske građe o Nušićijadi

KudeS Ivanjica poziva na prikupljanje arhivske građe o Nušićijadi

  • PDF

Godine 1967. u Ivanjici je pokrenut Septembar koji se već naredne pretvorio u Nušićijadu, pa se u slavu humora praznovalo do 1972. Nakon što se ugasila Nušićijada, Ivanjica je živela život Malog Holivuda, da bi posle izvesnog vremena umetnički život ove varoši uminuo. Posle sušnih godina, kultura se u Ivanjicu vratila na velika vrata, zahvaljujući njenim građanima. Povratak Nušićijade na scenu vratio je Ivanjici dostojanstvo, renome i ugled koji zaslužuje.

Povodom proslave pola veka od začetka kulturno-zabavnog-humorističkog praznovanja, u pripremi su monografija, film i izložba o prethodnih 50 godina kulture u varoši u kojoj se rodio ne samo ovaj festival, nego i mnoge serije, filmovi, likovne kolonije, a možda i ponešto čega nismo svesni, a trebalo bi da budemo.
Nušićijada poseduje arhivsku građu čuvanu kroz institucije, ali nam je za ovaj poduhvat vrednost privatnih arhiva, kako onih vezanih za festival, tako i onih vezanih za sva kulturna dešavanja koja su se u našoj varoši odvijala, nemerljiva. Stoga bismo vas zamolili da objavite i podelite naš poziv da prikupljanje arhivske građe koji se nalazi na našem sajtu: http://www.nusicijada.rs/poziv-za-prikupljanje-arhivske-grade-o-nusicijadi.
Materijal se može dostaviti u kancelariju Udruženja građana KudeS svakog radnog dana od 10 do 16 časova, slati mejlom na Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli , ili doneti na štand u centru grada tokom akcije “Na pola puta” koja će biti organizovana 31. marta 2017. godine od 11 do 15 časova.
Unapred vam hvala za pomoć da upotpunimo kolektivno sećanje i čuvamo istoriju naše varoši.
KudeS, Ivanjica
inicijativa za kulturnu decentralizaciju Srbije
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com