Sat06222024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Ozvaničena naučno-tehnička saradnja Privredne komore Vojvodine i Prirodno-matematičkog fakulteta

Ozvaničena naučno-tehnička saradnja Privredne komore Vojvodine i Prirodno-matematičkog fakulteta

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

Predsednik Privredne komore Vojvodine (PKV), Boško Vučurević, i dekanica Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Milica Pavkov Hrvojević, potpisali su Protokol o naučno-tehničkoj saradnji u petak, 17. marta 2017. godine, u prostorijama PKV. Predmet Protokola je uspostavljanje naučno-tehničke saradnje na realizaciji transfera istraživačkih rezultata, uvođenja novih tehnologija i edukacije zaposlenih u privredi Vojvodine u oblastima obrazovanja, kulture, turizma, hotelijerstva, restoraterstva, gastronomije, zaštite životne sredine, kontrole kvaliteta, ekologije, informatike, finansija i drugih oblasti od koristi za potpisnike ovog protokola.

Protokolom je obuhvaćeno i učešće u zajedničkim projektima finansiranim iz domaćih fondova i fondova Evropske unije, a u vezi sa unapređenjem i kreiranjem novih turističkih proizvoda, kao i edukacijom zaposlenih u privredi.
Predsednik PKV Boško Vučurević istakao je da je PKV u svom radu veliki značaj posvećivala edukaciji kadrova sa ciljem da se pospeši i unapredi razvoj turizma kroz potpunije i kvalitetnije zadovoljenje potreba i zahteva savremenog turističkog tržišta.
- Učestvovali smo u međunarodnim projektima u okviru turizma i studijskih programa, a na jedanom od projekata sarađivali smo sa Departmanom za geografiju, turizam i hotelijerstvo PMF. Ovaj zajednički rad pokazao se veoma uspešnim, tako da i potpisivanjem Protokola o naučno-tehničkoj saradnji, težimo da tu dobru saradnju nastavimo i proširimo. Želimo da uspostavimo transfer istraživačkih rezultata, novih tehnologija i edukacija u privredu Vojvodine, kao i učešće u zajedničkim projektima finansiranim iz domaćih i stranih fondova - rekao je predsednik Vučurević.
Dekanica PMF-a, prof. dr Milica Pavkov Hrvojević, naglasila je kao osnovnu ideju potpisanog Protokola pružanje znanja i naučno-istraživačkih rezultata Prirodno-matematičkog fakulteta zaposlenima u PKV iz oblasti turizma, geografije, hotelijerstva, gastronomije, zaštite životne sredine, ekologije, kontrole kvaliteta. Protokolom će se takođe povezati privreda i studenti.
- Studenti našeg fakulteta će imati mogućnost da vide šta je to potrebno privredi, da eventualno vide koje su mogućnosti za njihovo zapošljavanje. S druge strane, mi ćemo biti u mogućnosti da vidimo kakvi su kadrovi potrebni privredi i da eventualno korigujemo naše studijske programe i prilagodimo ih društvu i privredi. Saradnja privrede i nauke je u fokusu ne samo svih državnih institucija nego i svih evropskih fondova. Tako da će ovaj vid saradnje svakako doprineti jačanju saradnje nauke i privrede i omogućiti aplikaciju kod svih fondova za buduće projekte i saradnju - naglasila je prof. dr Milica Pavkov Hrvojević.
Potpisivanju Protokola prisustvovali su direktor Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo PMF, prof. dr Lazar Lazić, pomoćnik direktora Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo PMF, dr Jasmina Đorđević, sekretar Udruženja trgovine i Udruženja komunalno-stambene privrede i urbanizma, mr Dragomir Đukić, sekretar Udruženja ugostiteljstva i turizma i zajednica preduzetnika PKV Dragica Samardžić, direktor Fonda „Evropski poslovi“ APV, Vidosava Enderić, i direktor Garancijskog fonda, Đorđe Raković.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com