Sat04132024

Poslednja izmena:12:44:10 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE O merama podrške Pokrajinske vlade poljoprivrednim proizvođačima na Vinofestu

O merama podrške Pokrajinske vlade poljoprivrednim proizvođačima na Vinofestu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

Turistička organizacija Vršac svake godine u okviru manifestacije Vinofest upriliči nekolicinu stručnih predavanja. Tako je bilo i ove godine, za vreme trajanja dvanaestog festivala sredinom marta. U kongresnoj sali Hotela „Srbija“ učesnici i posetioci Vinofest-a, kao i svi zainteresovani, jer je ulaz bio besplatan, mogli su da prisustvuju predavanjima na temu: „Mere podrške poljoprivrednicima kroz konkurse raspisane od strane Pokrajinskog sekratarijata za poljoprivredu“ i „Biostimulatori u biljnoj proizvodnji“ - Ivjet Produkt iz Koštunića i Taurus Agro Konsalting.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, gospodin Mladen Petković, predstavio je mere Pokrajinskog sekretarijata namenjene registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima. Pokrajina sufinansira proizvodnju i svakoga ko se bavi poljoprivredom ohrabruje i podseća da konkuriše na mere podsticaja.
- Imamo niz konkursa koji se tiču poljoprivredne proizvodnje. Od protivgradnih mreža, plasteničke proizvodnje, do izgradnje bunara i sistema za navodnjavanje. Stimulišemo i preradu, pa tako sufinansiramo nabavku nove mehanizacije, što pogonske što priključne. Prvi put, i na nivou Republike i na nivou Pokrajine, uvedena je nova mera - start up program, započinjanje biznisa u poljoprivredi. Mladi od 18 do 40 godina će dobiti oko 10 hiljada evra da započnu biznis i ostanu na selu kako bi ga razvili - - obavestio je gospodin Petković.
Uslovi za dobijanje podsticaja od Pokrajinskog sekretarijata su: registrovano gazdinstvo i ispunjene sve obaveze prema državi i Pokrajini, da nema poreskih i sličnih dugova.
Postupak je jednostavan, i svako može da skine prijavu sa sajta ili da je popuni u nekoj od lokalnih kancelarija ili u poljoprivrednoj savetodavnoj službi i sličnim mestima. Konkuriše se u Sekretarijatu sa predračunom ili računom. Ukoliko je investicija izvršena, dobija se Ugovor da su sredstva opredeljena. Ako je u pitanju predračun, nakon potpisivanja Ugovora dat je rok od 90 dana da se ta investicija realizuje, posle čega će sredstva biti isplaćena. Razlika je samo u sistemu refundacije.
- Sredstva su namenjena poljoprivrednim proizvođačima i svima onima koji žele da se vrate na selo, prirodi, onome što je bit naše države. Postoje tri fonda koja obezbeđuju sredstva za započinjanje biznisa po vrlo povoljnim kamatnim uslovima od 1,5% sa grejs periodom, bez ikakvih skrivenih troškova. Možete da uzmete te kreditne linije i da vratite pola ili čak do 70% kredita nakon što ste dobili povrat od Pokrajinskog sekratarijata i tako započnete svoj biznis bez ijednog dinara u džepu – poručio je gospodin Mladen Petković.
Za ove mere Pokrajisnkog sekratarijata vlada uvek veliko interesovanje. Zato je ove godine budžet povećan u odnosu na prošlu, i pola milijarde je namenjeno proizvođačima. S toga iz Sekratarijata s pravom očekuju da će i na ovaj način doprineti unapređenju poljoprivredne proizvodnje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com