Tue04162024

Poslednja izmena:09:06:30 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Lovačko udruženje Mileta Polić-Bata u Ljuboviji

Lovačko udruženje Mileta Polić-Bata u Ljuboviji

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

Lovačko udruženje „Mileta Polić-Bata“ osnovano je 1900. godine, pod prvobitnim imenom “Baurić” i jedno je od najstarijih lovačkih udruženja osnovanih na teritoriji Republike Srbije, koje uspešno posluje i gazduje lovištem sve ovo vreme u kontinuitetu. Veoma dobro je organizovano i broji oko 300 članova, ali se broj ljubitelja lova stalno povećava. Lovačko udruženje gazduje sa lovištem „Bukovica“, koje se prostire na 35 624 hektara i koje je bogato visokom divljači od kojih je najbrojnija srneća divljač, a zatim i divlje svinje.

Tokom 2016. godine na teritoriji lovišta “Bukovica” osnovan je reproduktivni centar za veštački uzgoj divljih svinja, a koji se nalazi u naselju „Sarići“. Centar je počeo sa radom i trenutno u njemu ima 23 jedinke, autohtonih divljih svinja, koje su namenjene za reprodukciju, uzgoj i kasnije ispuštanje u prirodu, radi povećanja brojnog stanja ove divljači u prirodi, što će u krajnjoj liniji rezultirati povećanjem lovno-turističke ponude opštine Ljubovija.
Lovačko udruženje je u martu mesecu 2017. godine pokrenulo aktivnosti na rehabilitaciji zgrade fazanerije u Grabovici i izgranji moderne volijere za veštački uzgoj fazanskih pilića. Trenutno sami finansiraju obnovu, ali planiraju da apliciraju u republičke fondove i fondove lokalne samouprave za pomoć i subvencije. Planiraju da ove godine u veštačkom uzgoju podignu 1000 fazana, te da ih tokom godine puste u lovište, što će takođe doprineti većem brojnom stanju lovne divljači u lovištu “Bukovica” i takođe povećati lovno-turističku ponudu LU “ Mileta Polić Bata” Ljubovija.
- Naše lovište je izuzetno bogato srnećom divljači, a pored toga se radi na povećanju broja fazana i divljih svinja veštačkih uzgojom i kontrolisanim ispuštanjem u lovište koje ima odlične predispozicije i uslove za kvalitetan život skoro svih vrsta lovne divljači. Dodatnim aktivnostima na ishrani koju svake godine propisno obavljamo, kako iznošenjem gotove hrane u lovište na hranilice, a tako i setvom, radi se na povećanju brojnog stanja i trofejne vrednosti - kaže Darko Mitrović, predsednik skupštine lovačkog udruženja.
Sve navedene aktivnosti uticale su da lovni turizam bude izuzetno perspektivna grana turističke ponude opštine Ljubovija.

Slađana Grujičić,
direktor Turističke organizacije Ljubovija

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com