Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Rumske manifestacije su magnet za privlačenje turista

Rumske manifestacije su magnet za privlačenje turista

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

Ruma je opština sa 17 naseljenih mesta u srednjem i južnom Sremu koja svojim gostima, osim poslovičnog gostiprimstva, može da ponudi različite sadržaje, kaže direktorka Turističke organizacije opštine Ruma, gospođa Mirjana Martinović. Izletište Borkovac, sa idealnim uslovima za razvoj sportsko-rekreativnog turizma (otvoren olimpijski bazen, spa centar, trim staza samo tri km od centra grada te sportskom halom u samom centru).

Tu je i najveći brend opštine - Rumski vašar sa kontunuitetom trajanja od 1747-me, atraktivna Bara Trskovača u blizini Platičeva, skrovište i stanište retkih i zaštićenih vrsta, „Rumfest“, ove godine sedma po redu manifestacija, posvećena vinu i muzici, samo su neki od izazova za dolazak u ovu opštinu. Šta Ruma još ima u svojoj turističkoj ponudi? Art Trema Fest (mart 2017.), festival koji afirmiše rad studenata umetničkih akademija u regionu prikazujući njihove ispitne, diplomske i profesionalne produkcije, kao i kamernih predstava koje nastaju u saradnji sa pozorištima, nezavisnim teatarskim asocijacijama i ustanovama kulture. Organizator TREME je Gradsko pozorište Ruma u saradnji sa Kulturnim centrom, Gradskom bibliotekom i Zavičajnim muzejom Ruma. U takmičarskom delu, tokom četiri dana festivala, gledaoci mogu da vide po dve predstave dnevno. Za protekle dve decenije prikazano je više od 300 pozorišnih predstava, pozorišnih izložbi, prezentacija i stručnih razgovora sa umetnicima i publikom. Predstave su izvođene na srpskom, bugarskom, mađarskom, švedskom, engleskom, italijanskom, slovačkom, romskom, makedonskom... Godišnji koncert Gradskog tamburaškog orkestra „Branko Radičević“ iz Rume (april 2017.) svojevrsna je demonstracija zvuka srpske ozbiljne muzike bazirane na narodnim motivima, kao i transkripcija svetskih muzičkih klasika, Mocarta, Štrausa, koje je za skoro pet decenija delovanja, u svoj repetoar uvrsto ovaj orkestar. Pored izvođačkog sastava, u okviru orkestra formirana je i škola tambure i dečiji orkestar od 23 člana. Orkestar je do sada sarađivao sa umetnicima, kao što su: Merima Njegomir, Zvonko Bogdan, Predrag Cune Gojković, Anđelka Govedarević,... Od oktobra 2016. na čelu orkestra kao umetnički rukovodilac i dirigent je Smiljana Jančić, profesor muzike u MŠ u Rumi, aktivni član orkestra preko 25 godina. Manifestacija „Dani slovenske pismenosti“ (maj 2017.), posvećena je afirmaciji kulture, filozofije i umetnosti svih slovenskih naroda. I ove godine će na najlepši način biti predstavljeno bogatstvo kulturne baštine slovenskih naroda. Za vreme manifestacije u Gradskoj biblioteci i Kulturnom centru smenjivaće se književni, muzički, scenski i filmski programi. Organizator manifestacije je Gradska biblioteka „Atanasije Stojković“, Ruma. Manifestacija „Kraljice“ (jun 2017) počinje povorkom lepo obučenih i nakićenih devojaka koje svojim pesmama i igrom donose berićet i blagostanje domovima koje posete, gotovo uvek na Duhove (Sv. Trojica). Tada ih domaćini primaju u svoja dvorišta i posle otpevanih pesama dobijaju razne darove. U nekim krajevima ovo je bila prilika da „Kraljice“ pogledaju gde ima momaka za ženidbu, a i da se same pokažu. Još Vuk Stefanović Karadžić beleži njihovo postojanje na prostoru Srema.
Projekat „Da i našim šorom Kraljice krenu“ obuhvata istraživanje kraljičkih običaja na teritoriji Srema, odnosno Rume sa ciljem očuvanja izvorne kulturne tradicije srpskog naroda na teririji Vojvodine, odnosno Srema, razvijanja osećaja značaja očuvanja kulturnih (izvornih folklornih i muzičkih) tekovina srpskog naroda, posebno među decom i mladima.
Posle više od veka, ovaj običaj je kroz manifestaciju obnovljen 2015., sa namerom dobijanja šire forme i mogućnosti za sjajnu turističku atrakciju. - Sve ove aktivnosti doprinose porastu broja gostiju, posebno stranih, u opštinu Ruma, a to možemo da povežemo sa njenim položajem, u neposrednoj blizini autoputa E70 i magistralnog puta M21, blizini Novog Sada i Beograda - pojasnila je gospođa Martinović. Ona je dodala da Ruma raspolaže smeštajnim kapacitetima koji mogu da podrže priliv gostiju, ali da TOO nastoji da animira domaćine i pospeši ruralni turizam i smaštaj u domaćoj radinosti.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com