Thu07252024

Poslednja izmena:07:58:03 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Vojvodina među konkurentnim i održivim regionima Evrope

Vojvodina među konkurentnim i održivim regionima Evrope

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

Uz saglasnost i podršku Pokrajinske vlade, Turistička organizacija Vojvodine pristupila je Mreži evropskih održivih i konkurentnih regiona “NECSTouR”. Generalni godišnji sastanak NECSTouR-a održan je u Sevilji, gde se na svečanoj ceremoniji prijema u mrežu, Vojvodina našla među održivim i konkurentnim evropskim regionima.

Na svečanoj ceremoniji prijema novih članova direktorka Turističke organizacije Vojvodine, dr Nataša Pavlović, predstavila je Vojvodinu sa ova dva aspekta, naglasivši da su resursi kojima raspolaže Vojvodina pre svega netaknuta priroda (NP Fruška gora, zaštićena dobra, međunarodne reke Dunav i Tisa), ali i vojvođanska multikulturalnost, gostoljubivost i otvorenost duha.
Kako navodi Pavlović, najvažniji parametar konkurentnosti u budućnosti je činjenica da je Novi Sad, proglašen za Evropsku prestonicu kulture 2021, kao i Evropsku prestonicu mladih 2019. godine, te da u okviru NECSTouR-a postoji veliki prostor za saradnju.
- Pristupanje u mrežu omogućiće Vojvodini da u turističkom smislu ravnopravno utiče na kreiranje politika razvoja i promocije, ali istovremeno ćemo razmeniti evropska iskustva i dobiti unapređena znanja iz vaših razvijenih regiona. Iskustvo u izradi i realizaciji evropskih projekata koje ima Turistička organizacija Vojvodine biće unapređeno sa vašim iskustvom, te očekujemo snažnije uključivanje u realizaciju projekata iz EU fondova. Svakako, kao ravnopravni član pružićemo svoj maksimum u promovisanju mreže NECSTouR i preneti iskustva i saznanje iz zemalja van EU - rekla je Nataša Pavlović.
Mreža “NECSTouR” broji 30 članova iz 17 evropskih zemalja i ima nekoliko osnovnih ciljeva. To su: razvoj i jačanje koordinacije nacionalnih i regionalnih razvojnih programa iz oblasti održivog turizma; jačanje projektnih aktivnosti; uključivanje u rad evropskih institucija za oblikovanje novih turističkih politika i pravilna upotreba evropskih fondova. Važno je napomenuti da su neke od regija članica, turistički veoma razvijene regije poput Katalonije, Toskane, Emilija Romanje, Istre i sl.
Učlanjenjem Turističke organizacije Vojvodine u aktivnosti i rad mreže “NECSTouR” pružena je mogućnost da se utiče na kreiranje turističke politike i kompetitivnog i održivog razvoja turizma u APV, a TOV biće u tokovima razvoja i planiranja budućih trendova u turizmu. S obzirom da je održivi turizam imperativ u razvoju turizma svake destinacije, a primeri dobre prakse iz drugih evropskih zemalja su uvek dobrodošli, smatramo da je pristup ovakvoj organizaciji od važnosti za turistički prosperitet APV.

Kompletnu vest sa galerijom fotografija možete preuzeti klikom na sledeći link: http://vojvodinaonline.com/novosti-i-obavestenja/vojvodina-medju-konkurentnim-i-odrzivim-evropskim-regionima/.

Srdjan Bajić
pomoćnik direktora
TO Vojvodina


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com