Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Temerin kroz istoriju, kulturu, zabavu, gastronomiju, druženje...

Temerin kroz istoriju, kulturu, zabavu, gastronomiju, druženje...

  • PDF

Opština Temerin je satkana od mnoštva zanimljivosti i tek poslednjih godina otkriva svoju autentičnost, atraktivnost i raznolikost, danas primarnih atributa za privlačenje turista. Osim kompleksa bazena sa lekovitom, termalnom vodom temperature 39°C izgrađenom 1985., tu je i Vinski salaš „Vindulo“, Park prirode „Jegrička“ (proglašen 2005.), jedini hotel u opštini i vojvođanski restoran sa nacionalnom kuhinjom „Moja čarda“, mini zoo vrt, Bucin salaš, elegantan dvorac Sečen (iz 1795.) okružen Starim parkom koji se prostire na 20 jutara, Zavičajna kuća „Tájház“ u čijim se objektima u dvorištu nalazi se umetnička galerija i prostor gde članovi Udruženja likovnih stvaralaca TAKT iz Temerina održavaju umetničke radionice.

U Bačkom Jarku vredi posetiti Etno-park „Brvnaru“, depadansu Muzeja Vojvodine, Kulturno informativni centar "Lukijan Mušicki". Opština Temerin ima oko 15.000 ha lovne površine, ribnjak „Jezero“ u Bačkom Jarku i „Bušido“ na trećem kilometru od Temerina u pravcu Bečeja, što predstavlja dobru osnovu za lovni i ribolovni turizam. U centru grada nalazi se Suvenirnica, u kojoj se mogu kupiti suveniri sa najlepšim motivima ovog kraja, ali i dobiti sve informacije vezane za opštinu Temerin, uzeti promo materijal o gradu, Vojvodini i Srbiji. TOO Temerin predstavila je u toku ove godine na sajmovima turizma u Beogradu i Budimpešti svoju ponudu, a u međuvremenu radilo se na programu formiranja novih turističkih paketa. Direktorka TOO Temerin, gospođa Ivana Mitrović, ističe da su na tome radili ljudi od struke, iz agencije Explorer Adventure, a plan je da se sa pet-šest takvih paketa obuhvate svi turistički kapaciteti opštine, kao i privredni subjekti: Tim-cop d.o.o., Termovent SC, FKL ad, Sanders SH d.o.o., Andreja d.o.o., Agrol d.o.o., Agro D Bjekić Extra DOO, Mistral komerc doo, Almex doo, Ferocoop commerce, DTD Ribarstvo DOO, Yuco hemija, ali i poloprivredni: OZZ Žunji-Silak i firma Jožef Huđik PR Huđik. U ponudi će biti i Informativni centar Parka prirode Jegrička uz mogućnost korišćenja čamaca, a od juna i katamarana za prevoz do osmatračnice za Bird Watching, koje su glavno obeležje ovog vodenog toka dužine 64,5 km, restoran „Stari rubin", kao predlog za večernje druženje i jednu novinu - mogućnost iznajmljivanje salaša, vlasnika restorana Moja čarda. - Do sada smo imali program jednodnevnih ekskurzija vezanih za ovu opštinu, a od ove godine po prvi put imaćemo pakete ponuda. Saradnja sa turističkim agencijama već daje rezultate i očekujemo grupu turista iz Istre, zatim iz SAD, koje do sada nismo uspeli da realizujemo. Potencijali opštine biti prezentovani i putem turističkog spota - kaže naša sagovornica, nalašavajući da u cilju bolje informisanosti, TO planirama da aplicira za sredstva za realizacijuprojekta turističke signalizacije u opštini.
Temerin je pored brojnih manifestacija lokalnog karaktera, domaćin kultnog Međunarodnog januarskog sajma vina, kojim otvara godišnju sezonu festivala, koji dostižu kulminaciju prve nedelje juna, sa najmasovnijim događajem u opštini - „Prost k’o pasulj“. Ove godine ova manifestacija biće održana 2. i 3. juna. Prvi dan biće posvećen stručnim panelima na temu uzgoja, selekcije pasulja te primene agrotehničkih mera, sa gostima profesorima sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. Priprema jela od pasulja za paneliste i učesnike skupa poverena je Nikoli Milenkoviću iz Temerina, učeniku Ekonomsko-trgovinske škole iz Bečeja, koji je na Republičkom takmičenju učenika trogodišnjeg obrazovanja ugostiteljsko-turističkih škola, disciplina Kuvarstvo - jelo po izboru, održanom u Smederevu, osvojio visoko drugo mesto. Drugi dan po tradiciji vezan je za takmičenje ekipa u kuvanju pasulja. Paralelno sa takmičarskim, održavaće se i kulturno-umetnički program, a posle proglašenja pobednika u 17:00 časova, nastupaju lokalni bendovi. Za kraj manifestacije predviđen je koncert grupe „Neverne bebe“. Jedna od najvećih novina ove manifestacije biće organizovanje Mini sajma poljoprivrednih mašina i opreme. - Promocija ovog događaja je uveliko počela. Do početka juna pojavljivaćemo se u raznim TV i radio emisijama, štampanim i elektronskim medijima pozivajući goste i zainteresovane za kuvanje pasulja da se prijave, a pod uslovima koje mogu videti na sajtu: www.temerintourism.org.rs ili Facebook-u TOO Temerin.
Čekamo vas - poručuje gospođa Ivana Mitrović.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com