Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Zašto treba doći u Sombor?!

Zašto treba doći u Sombor?!

  • PDF

Turistička organizacija Grada Sombora naumna je više nego ikada da sve atribute ovog grada predstavi publici, potencijalnim turistima. Danas je to najučinkovitije na manifestacijama, putem manifestacija, kaže v.d. direktor TOGS gospodin Đuro Todorić i navodi da je početkom aprila Oldtajmer kreativni studio „Des Arts“ u saradnji sa TOGS uspešno organizovana Međunarodna smotra oldtajmera; da će od 24.- 29. aprila u centru Sombora, na ’’Glavnoj ulici’’biti održan Međunarodni festival cveća koji okuplja preko 200 izlagača cveća, starih zanata i rukotvorina.

Uveliko već teku pripreme za „Somborski kotlić“, koji će se ove godine biti održan krajem juna na Trgu Svetog Trojstva, poznatijem kao „Ćelavi trg“, jedinstvena kulinarska čarolija, majstorstvo pripremanja ribljeg (fish) paprikaša, kao i Somborsko leto...
- TOGS se trudi da u svoje aktivnosti uključi sve veći broj privrednih i turističkih subjekata, Udruženje starih, umetničkih zanata i domaće radinosti, Udruženje preduzetnika, a sve je intenzivnija i saradnja sa JP „Vojvodinašume“, upravljačem SRP “Gornje podunavlje“, velikog poplavnog područje u neposrednoj blizini grada Sombora, koje predstavlja jednu od najočuvanijih ritsko-močvarnih celina na toku Dunava kroz Srbiju, kako bi se ovi jedinstveni prirodni resursi stavili u funkciju razvoja turizma - kaže gospodin Todorić. Istorijsko-kulturna dimenzija grada uokvirena je njegovim zdanjima. Tu su Županija, danas zgrada Skupštine opštine, čija krovna kupola podseća na kupolu venecijanske crkve Santa Maria della Salute, koja čuva najveće ulje na platnu u Srbiji - delo „Bitka kod Sente“ (7x4m), Ferenca Ajzenhuta iz 1896., kao i grbove somborskih porodica i crtež „Sombor viđen očima ptice“, delo arhitekte Branislava Jovina; Gradska kuća, najreprezentativnije zdanje neoklasicizma i dragulj u urbanističkoj fizionomiji Sombora, nastala je na temeljima palate koju je 1718. podigao grof Jovan Branković, prvi kapetan vojničke varoši Sombora, sinovac i zakoniti naslednik nesuđenog srpskog despota Đorđa Brankovića, a koja je sadašnji izgled dobila 1842.; Gradski muzej poseduje bogato opremljena odeljenja tematski podeljena na: arheološko, numizmatičko, etnološko, istorijsko, odeljenje zavičajne istorije, zbirku savremene jugoslovenske umetnosti i stručnu biblioteku; Srpska čitaonica osnovana 1845. godine; Galerija „Milan Konjović“ otvorena 1966. godine zbirkom od 500 odabranih radova ovog umetnika, koje je poklonio rodnom gradu; Crkva Presvetog Trojstva (Plebanije) koju krase orgulje iz 1771. i sunčani sat ispod kojeg stoji opor i opominjući natpis „Jedan ti je od ovih poslednji“. Ulice Sombora, nadaleko poznate po zelenilu, po bođošima koji su doneti iz doline Misisipija još 1903., koje „ne izbijaju jedna na drugu, svaka je za nekoliko koračaja pomerena, tako se, dok čovek hoda jednim pravcem, uvek otvara novi vidik. Kroz Sombor se čovek ne kreće pravolinijski, uvek mora obilaziti, prelaziti, zalaziti...“ pisao je veliki Somobrac Milan Konjević. Ne treba zaboraviti ni stari fijaker, ostavljen da brani čast i ime „grada fijakera“, koji i danas „luta ulicama grada“. A tu je i čuveni Laza Kostić, somborski zet koji je sa suprugom Julijanom proveo poslednjih 15 godina života (1895-1910).
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com