Sun07212024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Pravna obuka sudskih veštaka na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe

Pravna obuka sudskih veštaka na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe

  • PDF

Na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe u sredu, 12.04.2017. godine održana je konferencija za predstavnike medija na kojoj je predstavljen prvi ciklus edukacije za sudske veštake „Pravna obuka sudskih veštaka“, koja će početi sa realizacijom 22.04.2017. godine.

U svrhu unapređenje rada sudskih veštaka u Republici Srbiji, kao i njihove kontinurane edukacije, na nov način i u skladu sa preporukama EU, Sindikat sudskih veštaka Srbije i Pravni fakultet za privredu i pravosuđe formirali su obrazovne - trening centre u Novom Sadu, Subotici i Šapcu. Osnovni ciklus „Pravna obuka sudskih veštaka“ je namenjen sudskim veštacima svih profila, jer je usmeren na produbljivanje njihovih znanja iz oblasti prava.
Povodom najave početka prvog ciklusa, g. Nikola Dragović predsednik Sindikata sudskih veštaka Republike Srbije istakao je da jedan od osnovnih ciljeva Sindikata edukacija i unapređenje položaja sudskih veštaka u Srbiji.
- U brojnim razgovorima koje smo vodili sa sudijama, tužiocima, advokatima i naravno samim sudskim veštacima, došli smo do zaključka da se ekspertsko znanje veštaka ne dovodi u pitanje, međutim, uočili smo da postoji potreba za pravnim znanjima kako se sami nalazi i mišljenja sudskih veštaka ne bi dovodili u pitanje. Cilj osnovnog ciklusa edukacije pod nazivom „Pravna obuka sudskih veštaka“ jeste da omogući sudskim veštacima da unaprede rad profesije kojoj pripadaju, čime će stvoriti i uslove za povoljnije rešavanje statusnih i materijalnih pitanja sudskih veštaka - izjavio je g. Dragović.
Prof. dr Miloš Marković, direktor Centra za edukaciju i specijalističke kurseve pri Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe i vanredni profesor na krivičnopravnoj katedri naglasio je Fakultet prepoznao značaj ovakvog vida edukacije sudskih veštaka i samog projekta koji će se nakon realizacije prvog ciklusa svakako nastaviti.
- Jedan od posebno značajnih segmenata ovog obrazovanja je sticanje i produbljivanje znanja pravne prirode, to jest znanja u vezi sa poznavanjem zakona, sudske procedure, primenom novih propisa, kao i funkcionisanjem sistema pravosuđa uopšte. Cilj obuke je, ne samo osnovna edukacija polaznika, već i omogućavanje svim učesnicima da se upoznaju sa pravnim i organizacionim problemima u oblasti obavljanja veštačenja identifikovanih u praksi - istakao je prof. dr Miloš Marković.
Prvi ciklus edukacije pod nazivom “Pravna obuka sudskih veštaka” će se ralizovati u periodu od 22. aprila do 27. maja 2017. godine, na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe Univerziteta Privredna akademija. U realizaciji edukacije će pored profesora Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe, učestovati i sudije Osnovnog, Višeg i Apelacionog suda, kao i Prekršajnog i Privrednog suda, a tokom šest nedelja koliko traje obuka, polaznici će pored teorijske nastave imati i praksu u navedenim sudovima, te će učešćem u obuci i biti u prilici da se upoznaju sa pravnim, organizacionim i praktičnim problemima obavljanja veštačenja.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com