Thu06202024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back KULTURA MUZIKA Počinje novosadski aprilski praznik muzike - festival NOMUS

Počinje novosadski aprilski praznik muzike - festival NOMUS

  • PDF

Na otvaranju Novosadskih muzičkih svečanosti - Nomusa, koje će biti održano u četvrtak 20. aprila u Sinagogi, uz VOJVOĐANSKI SIMFONIJSKI ORKESTAR nastupa svestrani muzičar, Britanac FREDI KEMPF, a za dirigentskim pultom stajaće naš ugledni umetnik, maestro BOJAN SUĐIĆ.

Fredi Kempf ima 40 godina, govori sedam jezika, a pored klasike voli i svira i džez. No, na Nomusu će ovaj genijalac, pokazati svoju ljubav prema genijalcu klasične epohe - Ludvigu van Betovenu, svirajući njegov Klavirski koncert u c-molu. U drugom delu programa slušaćemo možda jedno od najpopularnijih dela istog kompozitora - V Simfoniju. Prva kompozicija te večeri, a i uopšte na ovogodišnjem Nomusu, biće delo domaćeg autora mlađe generacije, Ljubomira Nikolića pod nazivom Musica assoluta. Koncert počinje u 20,00 časova. Ulaznica još ima i mogu se kupiti u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2/II, tel. 021/452-344), radnim danima od 8 do 16h, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja programa. Cena ulaznice: 800,00 dinara.
Festival Nomus trajaće sve do 28. aprila. Za devet dana, predviđeno je trinaest programa koje će priređivati umetnici i ansambli iz naše zemlje, ali i iz Slovenije, Mađarske, Nemačke, Velike Britanije, Francuske, Poljske, Slovačke, Austrije i Izraela.
Tokom trajanja ove manifestacije Novi Sad će biti istinsko umetničko središte na međunarodnoj kulturnoj mapi, između ostalog jer će ugostiti neke od najčuvenijih umetnika/ansambala naše i svetske umetničke scene. Ne samo ugledna domaća i svetska imena, već i ekskluzivnost programa i 2 svetske premijere, kao i novi sadržaji i novi izvori zvukovnosti su deo ovogodišnjeg Nomusa.
Generalni pokrovitelj festivala Nomus je GRAD NOVI SAD, a organizator Muzička omladina Novog Sada. Više informacija na: www.muzickaomladina.org
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com