Sun07212024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Na Privrednoj akademiji održana radionica o usklađivanju srpskog zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU

Na Privrednoj akademiji održana radionica o usklađivanju srpskog zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 9
  • Sledeća

Prof. dr Marijana Carić, predsednik Saveta Unverziteta Privredna akademija u Novom Sadu, pozdravila je učesnike radionice pod nazivom „Usklađivanje srpskog zakonodavstva sa pravnim tekovibana Evropske unije“, koja je održana u petak, 21. aprila uokviru Žan Mone modula: Pristupanje Srbije Evropskoj uniji, odobrenog za finansiranje od strane Evropske komisije, Izvršne agencije za programe iz oblasti obrazovanja, medija i kulture (EACEA . Nakon pozdravnih reči, prof. Carić se posebno osvrnula na potrebu organizovanja ovakvih radionica.

- Mislim da su ovakve radionice neophodne jer su u skladu sa zagovarannjem celoživotnog učennja, pogotovo one vezane za pravo. Svi znamo da je pravo, ne želim da ga upoređujem sa nekim drugim strukama, ali ja ga stavljam na prvo mesto po važnosti u jednoj organizovanoj državi. Mi na taj način, kroz ovakve radionice, dopunjavamo školovanje, koje su svi ovi ljudi, polaznici radionica završili, studije, master, možda i doktorske nauke, ali svima njima je potrebno da dopune znanje iz oblasti prava EU naročito ako govorimo o pridruživanju Srbije EU. Mi smo već imali nekoliko predavanja vezanih za Žan Mone modul u okviru Erazumus plus programa. Moram da kažem da je naš Univerzitet, odnosno Fakultet za ekonomiju i indženjerski menadžment jedini u Srbiji koji je dobio sredstva za tu namenu - naglasila je dr Carić, dodajući da je to samo jedna od brojnih aktivnosti Privredne akademiji koje se odvijaju i van ovog projekta. Posebno je istakla akreditovani program vezan za ekonomsko pravne studije EU, za koje je napravljena forma master programa u okviru koga svake godine ima do 30 polaznika.
Vladimir Medović, vanredni profesor na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu, i rukovodilac projekta Žan Mone modul pridruživanje Srbije EU koje sprovodi Univerzitet Privredna akademija u Novom Sadu o radionici je rekao:
- Radionica o usklađivanju srpskog zakonodavstva sa pravnim tekovinama Evropske unije predviđena je za zaposlene u Pokrajinskoj upravi i lokalnim samoupravama. Jedan od ciljeva Žan Mone modula je da podstakne dijalog između akademske zajednice i države, koji obuhvata donosioce političkih odluka, državne funkcionere i zaposlene u državnoj upravi, kako bi se ojačao administrativni kapacitet Srbije u primeni usaglašenih propisa sa pravnim tekovinama EU. Mi se u ovoj oblasti trenutno nalazimo negde na početku. Neki Zakoni su usaglašeni sa pravilima EU a ono što nedostaje je njihova pravilna i blagovremena primena. Nije dovoljno samo formalno donošenje zakona, usaglasiti zakonodavstvo sa pravnim tekovinama EU već EU zahteva da u momentu pristupanja EU Srbija bude ospostobljena da pravilno i blagovremeno primeni te propise. Npr. Srbija je preuzela obavezu da će formalno usaglasiti svoje propise sa pravilima konkurencije EU. Ona je to uradila i mi imamo Zakon o zaštiti konkurencije koji zabranjuje restruktivne sporazume, zabranjuje zloupotrebu dominantnog položaja i zabranjuje državnu pomoć, a upravo tu vidimo da imamo i najviše problema sa državnom pomoći koja se daje preduzećima koja se nalaze u ekonomskim teškoćama ili su „gubitaši“, a što je zabranjeno po pravilima koje je Srbija preuzela sporazumom o stabilizaciji i pridruživanja. Tu imamo propise ali nam nedostaje njihova pravilna primena – obavestio je dr Medović.
Ovo je, inače, bila jedna od tri radionice predviđene Žan Mone modulom. Prva je bila u zimu 2015. godine za zaposlene u medijima i odnosila se na ulogu medija u procesu prodruživanja Srbije EU. Ovo je druga se odnosila na usklađivanje propisa sa propisima EU, i treća će biti održana naredne godine za članove NVO i odnosiće se na pristupanje EU i zaštitu osnovnih ljudskih prava.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com