Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Svašta nešto u Novom Bečeju

Svašta nešto u Novom Bečeju

  • PDF

Opština u fokusu Novi Bečej 2016, nastavlja da bude u centru zbivanja i u 2017. Gotovo svakodnevno nižu se akcije za akcijom, preduzete u svim sektorima života ove opštine. Naravno, pre svega, Novobečejci vode računa o izgledu svoje opštine, nastojeći da održe epitet najlepšeg grada na Tisi.

Tako je i ove godine, Mesna zajednica Novi Bečej zadužena za održavanje zelenih površina još u martu započela sezona košenja trave, najpre u centru Novog Bečeja, priobalju Tise (o zelenim površinama na samom keju staraju radnici Javnog preduzeća „Komunalac“), a zatim i u Vranjevu. Pored održavanja zelenih površina vodi se briga i o svim dečjim igralištima, kako bi higijena grada bila na zavidnom nivou.
Jedna od aktivnosti koje se sprovode u okviru projekta "Prošlost u sadašnjosti kao zalog budućnosti" je tradicionalni Fotosafari koji će se održati 29.04.2017. (subota) u Specijalnom rezervatu prirode "Slano kopovo". Kako je cilj ove aktivnosti povezivanje prirode i zaštite životne sredine sa kulturom i stvaralaštvom, pozivaju se svi zainteresovani da uzmu aktivno učešće u istoj. Prijave za Fotosafari su najkasnije do petka, 28.04.2017 godine na mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli .
Banatski kulturni centar, u saradnji sa Međunarodnom ustanovom kulture za decu „Bibiana“ iz Bratislave i galerijom Fondacije „Babka“ iz Kovačice, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i opštine Novi Bečej, organizovao je u sredu 19. aprila u galeriji Banatskog kulturnog centra u Novom Miloševu otvaranje dve izložbe ilustracija pod zajedničkim nazivom programa „Bookill fest u fokusu“. Izložbu ilustracija pod nazivom „Nagrade dečjeg žirija Bijenala ilustracije u Bratislavi 1993-2015.“ otvorila je ambasadorka Republike Slovačke u Srbiji, Dagmar Repčekova,koja je naglasila da saradnja sa centrom traje već osam godina. Ovog puta prikazane su ilustracije pobednika dečjeg žirija, koje svako može da razume.
U galeriji Banatskog kulturnog centra u Novom Miloševu otvorena je i izložba pod nazivom „Nagrade Festivala ilustracije knjige BookILL fest 2012–2017.” u okviru koje se može videti preko sto ilustracija iz Srbije i brojnih država sveta koje je odabrao žiri „BookILL fest-a” u proteklih 6 godina. Povodom ove izložbe objavljena je i knjiga „Ilustracija govori sve jezike: Nagrade Festivala ilustracije knjige BookILL fest 2012–2017.” koju je priredila Senka Vlahović Filipov.
Članovi Opštinskog veća doneli su odluku o postavljanje spomen obeležja zlatnom paraolimpijcu sa Olimpijskih igara, Laslu Šuranjiju, kao i spomen biste Aleksandru Beriću, heroju Drugog svetskog rata, poreklom iz Novog Bečeja. Spomen obeležje u čast Lasla Šuranjija, naći će se u parku, a spomen bista Aleksandru Beriću na skveru koji je u izgradnji na Miloševačkom putu u Novom Bečeju.
Najavljeni su i termini održavanja opštinskih manifestacija. Tako će se „Dani sela Kumana“ ove godine održati od 1. do 3. juna, „Dani sela Novog Miloševa“ 1. i 2. avgusta, a „Velikogospojinski dani“ od 25. do 27. avgusta. Kultna novobečejska manifestacija se po prvi put neće preklapati sa zrenjaninskim „Danima piva“, koji će početi 28. avgusta, dan posle „Gospojine“.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com