Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Manifestacija Prosto ko pasulj u Temerinu 3. juna

Manifestacija Prosto ko pasulj u Temerinu 3. juna

  • PDF

Turistička organizacija opštine Temerin najavljuje tradicionalnu temerinsku manifestaciju „Prosto k'o pasulj“, koja se ove godine održava 2. i 3. juna 2017. godine na temerinskom vašarištu. Najveća manifestacija opštine prvobitno je i osmišljena sa istim ciljem kao i danas, a to je svakako (ljubav prema gastronimiji) negovanje tradicionalnih i porodičnih vrednosti. Sa preko 5.000 posetilaca, uvrštena je i među najveće manifestacije na teritoriji Vojvodine. Prelepo uređen prostor temerinskog vašarišta i brojni sadržaji za sve generacije garantuju dobar provod i druženje.

Organizatori najavljuju nešto drugačiji koncept manifestacije u odnosu na prethodne godine. Novina je organizacija naučnog poljoprivrednog panela sa eminentnim predavačima na temu proizvodnje i uzgoja pasulja, koji će se održati u petak 2. juna u galeriji Kulturnog centra opštine Temerin.
Druga velika novina je da su sva dešavanja skoncentrisana na temerinskom vašarištu u subotu 3. juna. Najveće takmičenje u kuvanju pasulja u celoj Srbiji počinje u 11 časova. Stručni žiri će se pobrinuti za odabir tri najbolje skuvana pasulja, a proglašenje pobednika je zakazano za 15:30 časova. Najboljima su obezbeđene vredne nagrade. Koncertni sadržaji su predviđeni za večernje časove, tačnije sa početkom u 18 časova. Ljubitelje dobrog zvuka i kvalitetne domaće muzike sigurno će obradovati koncert benda „Neverne bebe“ sa početkom u 21:30 časova.
Pored kuvanja pasulja, posetiocima su ponuđeni brojni zanimljivi sadržaji. Zabavni i muzički program tokom dana obuhvata nastupe lokalnih kulturno-umetničkih društava, plesnih grupa, nastup muzičke škole iz Temerina i koncerte. Izviđačke igre su prava razbibriga za posetioce dok se pasulj krčka u kotlićima. Igre su takmičarskog tipa, a organizator se potrudi da svake godine budu drugačije i originalne.
Ulica starih zanata, mali vašar tradicionalnih proizvoda i rukotvorina, održaće se u subotu 3. juna od 9 časova u uličici na ulazu u vašarište. Sve inforamcije vezano za uslove učešća i prijavu za izlaganje u Ulici starih zanata izlagači mogu dobiti pozivom na broj telefona: 021/844-655.
Najvažniji segment manifestacije je njen humanitarnitarni karakter, koji se ogleda u pripremi humanitarnog ručka - velikog kazana sa oko 3.000 porcija kuvanog pasulja. Posetioci manifestacije koji ne učestvuju u takmičarskom delu i nemaju svoju ekipu, ovde mogu da ručaju najlepši pasulj i ujedno ostave dobrovoljni prilog za svoju porciju pasulja. Podela ovog „humanitarnog pasulja“ počinje u 12 časova. Svake godine prikupljena sredstva od ove akcije se usmeravaju ka različitim korisnicima, kojima je neophodna pomoć.
Prijave ekipa počinju u četvrtak 20. aprila, a kotizacija za učešće je ostala nepromenjena i iznosi 2.000 dinara. Svaka ekipa dobija mesto za kuvanje sa stolom i dve klupe, paviljon, drva za loženje i poklon paket. Ekipe je moguće prijaviti od 20. aprila u suvenirnici u centru Temerina ili u kancelariji Turističke organizacije opštine Temerin, Novosadska 352 u vremenu od 7:30 do 15:30 časova. Sve informacije možete dobiti na broj telefona 021/844-655 ili putem meila Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli .
Pozivaju se ljubitelji pasulja da obavezno rezervišu 3. jun u svom kalendaru za ručak i druženje u Temerinu, a takmičarskim ekipama da na vreme zauzmu svoje mesto na najlepšem temerinskom vašarištu.
Organizator je i ove godine Turistička organizacija opštine Temerin, a generalni pokrovitelj manifestacije je Opština Temerin.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com