Fri05242024

Poslednja izmena:12:23:40 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Održan poslovni forum Srbija-Ukrajina u Privrednoj komori Vojvodine

Održan poslovni forum Srbija-Ukrajina u Privrednoj komori Vojvodine

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Treći po redu poslovni forum „Srbija-Ukrajina“, u organizaciji Privredne komore Srbije (PKS), Privredne komore Vojvodine (PKV), Ukrajinske trgovinsko-industrijske komore i Vojvođanskog metal klastera (VMC), održan je u ponedeljak, 15. maja 2017. godine u PKV, a pod okriljem 84. međunarodnog sajma poljoprivrede. Tema ovogodišnjeg poslovnog foruma, koji je okupio više od 60 privrednika iz Ukrajine i Srbije, jeste proizvodnja i trgovina poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, kao i poljoprivredom mehanizacijom.
Poslovni forum „Srbija-Ukrajina“ otvorio je potpredsednik Pokrajinske vlade, Đorđe Milićević, koji je istakao da je današnji skup sjajna prilika za produbljivanje postojeće saradnje srpskih i ukrajinskih privrednika, ali i za uspostavljanje nove.

- Verujem da će srpski i ukrajinski privrednici pronaći mnogo novih šansi saradnje, mnogo novih ulaganja, investicija i ukrajinskih privrednika u Srbiji i srpskih u Ukrajini. Pokrajinska vlada je tu da podrži današnji forum, privrednike i jedne i druge zemlje, da prodube svoje odnose, da ih podignu na viši nivo. Jedan od glavnih prioriteta ove Pokrajinske vlade jeste brži ekonomski razvoj i sigurno da ovakvi susreti privrednika iz različitih zemlja, pomažu ostvarenju tog cilja - rekao je Milićević.
Kao krajnji cilj poslovnog foruma „Srbija-Ukrajina“, potpredsednik PKS, Miroslav Miletić, istakao je potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa Ukrajinom.
- Imajući u vidu značaj manifestacije, ovo je prilika da se govori o načinu kako pospešiti poslovnu saradnju, ali ujedno i odlična prilika da se institucijama ukaže na određene problematike koje usporavaju poslovanje, i uvoz i izvoz, između kompanija sa obe strane, tako da verujem da ćemo posle ovog foruma biti na korak ka potpisivanju sporazuma o slobodnoj trgovini sa Ukrajinom, što je praktično i krajnji cilj - naglasio je Miletić.
Da je uspeh moguć, samo uz zajedničko delovanje svih interesnih strana, podsetio je predsednik PKV, Boško Vučurević.
- Jedino udruženi u ostvarivanju zajedničkog cilja - jačanje poslovanja privrednih subjekata i njihovo povezivanje sa privrednicima u zemlji i inostranstvu, možemo doprineti razvoju celokupne privrede u Republici Srbiji. PKS i PKV čine jak, jedinstveni komorski sistem koji će organizovanjem upravo ovakvih zajedničkih aktivnosti, u direktnom kontaktu sa privrednicima doprineti ekonomskom jačanju zemlje - zaključio je Vučurević.
Potpredsednik Ukrajinske trgovinsko-industrijske komore, Valerij Korolj, izrazio je nadu da će ovaj forum biti uspešan i da će povezati poslovanja privrednika iz obe zemlje.
- Ovim forumom pospešićemo trgovinsku razmenu između Srbije i Ukrajine. Ukrajina sada daje velike mogućnosti, privlači velike investicije i to je velika šansa i za srpske privrednike da dođu u Ukrajinu - obavestioio je Korolj.
Prisutnima se obratio i ambasador Ukrajine u Republici Srbiji NJ.E. Oleksandar Aleksandrović, kao i predstavnik Ukrajinske trgovinsko-industrijske komore u Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori Vladimir Ribić koji je istakao da će „fokus aktivnosti Ukrajinske trgovinsko-industrijske komore biti usmeren na podršku pre svega sektoru malih i srednjih preduzeća“. Ribić je dodao da na današnjim bilateralnim razgovorima, u okviru događaja „AgroB2B2017“ na Novosadskom sajmu, učestovati 17 kompanija iz Ukrajine.
Poslovnom forumu „Srbija-Ukrajina“, pored privrednika iz obe zemlje, prisustvovali su i menadžer Vojvođanskog metalskog klastera Zoran Pekez sa saradnicima i članovima Klastera, savetnik ambasadora Ukrajine u Republici Srbiji Igor Vinokurov, predstavnici ukrajinskog grada Lavova, predstavnici Privredne komore Timiš iz Temišvara, Produktna berza, kao i delegacije PKS i PKV.
Jovana Apić.
Kabinet predsednika Privredne komore Vojvodine

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com