Thu08052021

Poslednja izmena:12:40:55 PM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Obzorja na Tisi - Dani Josifa Marinkovića u Novom Bečeju

Obzorja na Tisi - Dani Josifa Marinkovića u Novom Bečeju

  • PDF

U Domu kulture opštine Novi Bečej u Novom Bečeju svake godine krajem meseca maja održava se najznačajnija muzička manifestacije ove ustanove, značajna za Novi Bečej, ali i čitav region - ‘’Obzorja na Tisi - Dani Josifa Marinkovića’.
‘’Obzorja na Tisi’’ posvećena su velikom srpskom kompozitoru s kraja XIX i početka XX veka - Josifu Marinkoviću. Josif je rođen 1851. godine u Novom Bečeju (Vranjevo). Njegov stvaralački opus je veoma bogat, bio je kompozitor i horovođa, najizrazitiji predstavnik srpskog muzičkog romantizma, rodonačelnik srpske solo pesme.

Dom kulture već 25 godina za redom organizuje ovu manifestaciju. Konceptualno manifestacija je jedina ove vrste u našoj zemlji, a posvećena je savremenoj solo pesmi.
Bijenalno se održava Otvoreno takmičenje solo pevača i Pozivni kompozitorski konkurs za solo pesmu. Inicijativa za osnivanje manifestacije potekla je iz Novog Bečeja, kompozitorovog rodnog grada, 1993.g, a podršku je našla u velikim imenima naše muzičke scene: Slobodan Bursać, dirigent, Sava Vukosavljev , kompozitor i dirigent, Dragoslav Dević, etnomuzikolog, Konstantin Babić, kompozitor, Dimitrije Golemović, etnomuzikolog i kompozitor.... Manifestacija je iznedrila 91 novu (savremu) solo pesamu, i prvu i jedinu banatsku operu: „Dečak koji se ničega nije bojao“ Dimitrija O. Golemovića. Čak 37 solo pesama publikovano je u okviru I toma zbirke, 2005, a 2015. godine izašlo je izdanje II toma zbirke konkursnih kompozicija u kojoj je objavljeno 29 savremenih solo pesama.
Kompozitori koji su se odazvali Pozivnom kompozitorskom konkursu sa solo pesmu su: Konstantin Babić, Nikola Petin, Zoran Hristić, Zoran Jovanović, Miroslav Štatkić, Stanko Šepić, Dejan Despić, Minta Aleksinački, Dimitrije Golemović, Miloš Raičković, Miroljub Aranđelović Rasinski, Miloš Zatkalik, Svetozar Saša Kovačević, Vojin Komadina, Dušan Kostić, Dušan Radić, Borivoje Simić, Mirjana Živković, Stanojlo Rajičić, Božo Banović, Vera Milanković, Vladimir Tošić, Milana Stojadinović-Milić, Zoran Mulić, Zlatan Vauda, Branka Popović, Jugoslav Bošnjak, Aleksandra Stepanović, Aleksandar Simić, Aleksandar Damjanović, Miodrag Marinković, Dragana Petrov (Damjan), Ljubomir Nikolić, Srđan Todorović, Ivica Lauš, Svetlana Savić, Tatjana Milošević, Dragoljub Perić, Sofija Milutinović, Dalibor Đukić, Senad Gačević, Jelena Dabić, Miloš Tadić i Milan Aleksić.
Koncepcija manifestacije omogućava pevačima takmičarima da se u programu takmičenja upoznaju sa stvaralaštvom savremene solo pesme nastale na Obzorjima i pesmama Josifa Marinkovića. Pevači kroz svoj nastup na takmičenju omogućavaju širem auditorijumu da se bolje upozna sa ovim muzičkim oblikom.
Takmičenja pevača dala su šansu mnogim mladim ljudima da započnu svoju umetničku afirmaciju. Većina njih sada postiže uspešnu karijeru, neki i na pozornicama operskih kuća u inostranstvu, najpre Željko Lučić, Milena Kitić, Dunja Simić, Saša Štulić, Violeta Srećković, Vasa Stajkić, Sofija Pižurica, Aleksandra Angelov i drugi.
‘’Obzorja na Tisi’’- Dani Josifa Marinkovića imaju za cilj da podsete kulturnu javnost na značaj imena i dela Josifa Marinkovića i daju uvid u savremenu srpsku solo pesmu kroz nastup mladih talentovanih pevača koji su na početku umetničke karijere. Kao i stvaranje savremene srpske solo pesme.
Revija “Muzika Klasika” je nagradila manifestaciju “Obzorja na Tisi”, proglasivši je najboljim muzičkim festivalom od regionalnog značaja u 2012. godini.
Ove godine manifestaciju su podržali: Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje Opština Novi Bečej, NIS Gasprom projektom ‘’Zajednici zajedno’’.

Danilo Gurjanov,
Odnosi sa javnošću opštine Novi Bečej
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com