Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Poslovni susreti organskih proizvođača u Privrednoj komori Vojvodine

Poslovni susreti organskih proizvođača u Privrednoj komori Vojvodine

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

Privredna komora Vojvodine (PKV) i Vojvođanski klaster organske poljoprivrede (VOK) potpisali su u utorak, 16. maja 2017. godine Memorandum o saradnji u Privrednoj komori Vojvodine, a u okviru drugih po redu Poslovnih susreta organskih proizvođača, koje organizuje VOK u saradnji sa PKV. Sporazum su potpisali predsednik PKV Boško Vučurević i menadžer VOK Marija Nikolajev.

- Zajedničkim snagama radićemo na unapređenju i jačanju organske poljoprivrede na području AP Vojvodine. Komorski sistem se već duže vreme zalaže da se Republika Srbija proglasi za zemlju bez proizvodnje genetski modifikovanih organizama. PKV ocenjuje da je jedna od proizvodnih šansi AP Vojvodine u primarnoj poljoprivredi, odnosno tradicionalnoj proizvodnji bez GMO organizama, kao i organskoj poljoprivredi - rekao je predsednik PKV Boško Vučurević prilikom otvaranja današnjih poslovnih susreta.
- Cilj današnjeg potpisivanja Memoranduma sa PKV jeste unapređenje i optimizacija daljeg procesa razvoja organske proizvodnje u Vojvodini, ali isto tako i podrška privrednih subjekata, kroz njihove aktivnosti. VOK ima, ne samo ulogu, već i zadatak da optimizuje organsku proizvodnju u Vojvodini. Znamo da danas ova privredna grana u Srbiji broji blizu 16 hiljada hektara, a upravo trećina tih površina nalazi se u Vojvodini, kao potencijalnom prostoru za razvoj i unapređenje organske poljoprivrede - naglasio je Bojan Vojnov iz VOK.
Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo uvideo je značaj organske poljoprivredne proizvodnje, koja ima za cilj podizanje nivoa ekološke svesti i kulture ishrane stanovništva.
- U prethodnoj 2016. godini imali smo samo sto hiljada dinara za organsku proizvodnju, a sada je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo opredelio deset miliona dinara. Konkursom za dodelu sredstava za sufinansiranje troškova kontrole i sertifikacije organske proizvodnje u tekućoj godini sufinansiraćemo 70 odsto svih troškova nastalih u vezi sa kontrolom i sertifikacijom u procesu organske proizvodnje, što je za 20 odsto više nego prošle godine, a novitet je i to što ćemo sufinansirati i troškove laboratorijskih analiza za organske proizvode - rekao je pomoćnik Pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vladislav Krsmanović. Ukupan iznos za dodelu sredstava po ovom konkursu je tri miliona dinara, dok je maksimalni iznos po prijavi do sto hiljada dinara. Za preostalih sedam miliona dinara, uskoro bi trebalo da bude raspisan još jedan konkurs.
Krsmanović je dodao da su ovakvi paneli izuzetno korisni jer se na ovakvim skupovima od korisnika sredstava direktno dobijaju preporuke koje još mere treba da uvrstiti u sistem finansiranja.
Saša Bilinović iz Uprave za privredu Grada Novog Sada rekao je da je „merama podrške ruralnom razvoju planiran iznos od 15.670.000 dinara za 2017. godinu“. On je dodao da te mere obuhvataju subvencije poljoprivrednim proizvođačima organske i kontrolisane poljoprivredne proizvodnje i proizvoda sa oznakom geografskog porekla za sertifikaciju i analizu zemljišta, plodova i vode, nabavku semena, đubriva i opreme i osiguranje, teorijsku i praktičnu edukaciju proizvođača, kao i konstantni stručno-savetodavni mentoring za proizvođače koji su uključeni u ove vrste poljoprivredne proizvodnje.
- Ove mere obuhvataju i kreditnu podršku za nabavku obrtnih sredstava primarnim poljoprivrednim proizvođačima - obavestio je Bilinović.
- Udruženje poljoprivrede PKV uskoro će formirati grupaciju organske poljoprivrede i na taj način omogućiti proizvođačima organskih proizvoda da zajedno sa drugim privrednim subjektima usklađuju međusobne odnose, a zadatak stručne službe Udruženja će biti da sve probleme, sugestije, predloge usmeri u pravcu rešavanja ka onim institucijama koje su kompetentne za to, kao i da permanentno radi na edukaciji svojih članica grupacije - najavila je sekretar Udruženja poljoprivrede PKV Jelena Drobnjak.
Prisutnima su se na skupu obratili i Branislav Bandić, ispred Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, menadžer VOK Marija Nikolajev, predstavnik Nacionalne asocijacije za organsku proizvodnju „Srbija Organika“ Ivana Simić, Veljko Jovanović iz Privredne komore Srbije, Dominik Marion iz Francuske privredne komore, kao i članovi VOK. Među gostima današnjeg skupa, bili su i studenti Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, direktorka „Dnevnik-Poljoprivrednik“ dr Gordana Radović, ekonomski savetnik Ambasade Francuske u Srbiji Žan-Pjer Gasto...
Nakon ovog impozantnog skupa, učesnici su posetili izložbu organskih proizvoda na 84. Međunarodnom sajmu poljoprivrede na Novosadskom sajmu.
Jovana Apić, PR
Privredna komora Vojvodine

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com