Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Privredni i turistički potencijali Vojvodine predstavljeni u Temišvaru

Privredni i turistički potencijali Vojvodine predstavljeni u Temišvaru

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 8
  • Sledeća

Da turizam povezuje ljude, spaja regione i doprinosi razvoju privrede, pokazala je i nedavno održana dvodnevna manifestacija „Dani Vojvodine“ u Temišvaru, koju organizuje Turistička organizacija Vojvodine (TOV), uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Privredne komore Vojvodine (PKV) i Privredne komore Timiš.

- S obzirom na bogatstvo, raznovrsnost i atraktivnost turističke ponude Vojvodine, ova pokrajina je u mnogim evropskim i vanevropskim zemljama prepoznata kao značajna turistička destinacija - naglasila je za Top Srbiju Dragica Samardžić, viši samostalni stručni saradnik Udruženja usluga PKV.
Prvog dana manifestacije, 17. maja 2017. godine, održani su poslovni susreti turističkih privrednih subjekata AP Vojvodine i Temišvara u Privrednoj komori Timiš, a pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata Srbije u Temišvaru.
- Cilj okupljanja turističkih privrednika bio je udruživanje privrednih subjekata Rumunije i Vojvodine i predstavljanje privrednih i turističkih potencijala Vojvodine upravi, privredi i stanovništvu Temišvara, kako bi se uspostavila poslovna saradnja između njih, ali i pronašla nova tržišta za proizvode koje nude - rekla je Samardžić.
Poslovni forum otvorili su potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković, konzul Republike Srbije u Temišvaru Irena Radojčić, direktor TOV Nataša Pavlović, direktor Privredne komore Timiš Florika Čirita, a moderator je bila Dragica Samardžić.
- Moram da naglasim da je Rumunija značajan spoljnotrgovinski partner Republike Srbije, a što se tiče turista iz Rumunije, koji posećuju Vojvodinu, zabeležen je rast i po broju dolazaka i po broju ostvarenih noćenja. Za prva tri meseca ove godine, Vojvodinu je posetilo 15 odsto više turista iz Rumunije i ostvareno je oko pet odsto više noćenja -obavestila je Dragica Samardžić.
Na poslovnim susretima učestvovao je i Milan Stojanov, samostalni stručni saradnik za međunarodnu saradnju PKV koji je, nakon događaja, istakao da su ovi susreti u Temišvaru okupili veliki broj predstavnika turističkih organizacija i kompanija iz sektora hotelijerstva i turizma iz Vojvodine, i njihovih rumunskih kolega iz županije Timiš.
- Svaka kompanija uspešno je prezentovala svoje kapacitete i mogućnosti poslovne saradnje, a individualni razgovori nastavljeni su i posle završetka Foruma u Privrednoj komori Timiš, a u okviru ostalih manifestacija koje su bile organizovane u toku popodneva i večeri na glavnom temišvarskom trgu i restoranu „Lloyd“ – izjavio je Stojanov.
PKV je u aprilu ove godine potpisala Sporazum o saradnji sa Privrednom komorom Timiš, a već u periodu kraćem od mesec dana ostvarila dve aktivnosti iz zajedničkog Akcionog plana - poseta privredne delegacije Timiš na čelu sa predstavnicima njihove Privredne komore 84. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu 15. maja 2017. godine i nedavno završeni „Dani Vojvodine“ u Temišvaru, odnosno pomenuti poslovni susreti privrednika iz Srbije i Rumunije.
Jovana Apić, PR

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com