Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Prirodno-matematički fakultet svečanom akademijom obeležio godišnjicu osnivanja

Prirodno-matematički fakultet svečanom akademijom obeležio godišnjicu osnivanja

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

Prirodno-matematičku fakultet u Novom Sadu, obeležio je svečanom akademijom Dan fakulteta (1969–2017). Obraćajući se prisutnima u amfiteatru Rektorata Novosadskog univerziteta, o aktuelnom trenutku ovog izuzetno cenjenog fakulteta u zemlji i svetu, dekanica PMF-a, prof. dr Milica Pavkov Hrvojević, provela nas je kroz sve sfere života i rada ove naučno-stručne ustanove. Evo u najkraćem nekih osnovnih podataka.

PMF je u školskoj 2016/17. imao 47 akreditovanih studijskih programa na sva tri nivoa studija (novi studijski programi: Nauka o podacima i Doktorska škola matematike).
Uvodene su Integrisane akademske studije. Akreditovan je studijski program Master profesor biologije. Ukupan broj studenata koji su se upisali u školskoj 2016/17. na sva tri stepena studija je 5.927. Donesen Pravilnik o Obrazovanju tokom čitavog života, čime je pokrenuta mogućnost ovakvog obrazovanja.
U oblasti nauke i međunarodne saradnje, takođe su ostvareni zapaženi rezultati. PMF učestvuje na ukupno 99 nacionalnih projekata: 72 republička projekta (nosilac 28), i 18 dugoročnih i 9 kratkoročnih projekata Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj (nosilac 22), od kojih je 2 započeto u 2016. godini.Tokom 2016. godine objavljeno je 718 publikacija, od čega su 292 radovi međunarodnog značaja M21a-23. Broj objavljenih radova normiran brojem zaposlenih istraživača sa naučnim zvanjem doktora nauka iznosi jedan.
Tokom 2016. godine fakultet je organizovao 17 naučnih i stručnih skupova. Fakultet redovno izdaje 7 naučnih časopisa.
Oformljen je „Naučni savet fakulteta” kao savetodavno telo Dekana, koje će predlagati aktivnosti i davati mišljenja Dekanu pri donošenju relevantnih odluka vezanih za naučno-istraživačke tokove na fakultetu.
Prezentovan je Program TTF (Technology Transfer Facility), organizovana je radionica STARTAP:NAUKA, u cilju približavanja naučne zajednice preduzetništvu.
Potpisan Protokol o naučno-tehničkoj saradnji između Privredne komore Vojvodine i Prirodno-matematičkog fakulteta.
PMF trenutno učestvuje u 77 međunarodnih ugovora o međuinstitucionalnoj saradnji sa partnerima iz celog sveta.
Međunarodni projekti: učestvuje u realizaciji 43 projekata od čega 2 HORIZONT 2020, 2 FP7, 1 IPA prekogranične saradnje, 7 SCOPES, 14 COST, 8 aktivnosti bilateralne i multilateralne saradnje, CEEPUS, ERASMUS i dr.
PMF je veoma aktivan u aktuelnom EU programu akademske mobilnosti Erasmus+. Ukupan broj dolaznih mobilnosti (studenti, zaposleni): 30; dok je ukupan broj odlaznih mobilnosti (studenti, zaposleni): 55. Zaposlen je novi stručni saradnik za međunarodnu saradnju
Pojedinci sa PMF-a ostvarili su brojna dostignuća. Tako je doc. dr Marija Lesjak dobitnica nacionalne stipendije “Za žene u nauci”, stipendije Ministarstva iz programa „Pokreni se za nauku“ i “Najbolji mladi naučnik/naučnica PMF-a”.
Doc. dr Jelena Molnar Jazić je laureatkinja Dunavske nagrade za mlade istraživače, kao predstavnik Republike Srbije.
Udruženje univerzitetskih nastavnika i naučnika Vojvodine, pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost, dodelilo je prof. dr Stevanu Pilipoviću, sa Departmana za matematiku i informatiku, nagradu za životno delo.
Doktorand Aleksandar Tot sa Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine dobitnik je nagrade “Dr Zoran Đinđić za mladog naučnika i istraživača za 2016. godinu” u Vojvodini.
Na finalu takmičenja za Najbolju tehnološku inovaciju NTI2016 treću nagradu odnela je ekipa Azotikos koju su sa PMF-a činili dr Jan Hansman, MSc Elvira Đurđić i MSc Arpad Tot.
Najbolji student Univerziteta u Novom Sadu ove godine je Vidak Raičević sa Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine.
Posebna pažnja poklonjena je promociji fakulteta. Hemijski vikend organizovan je tri puta godišnje; prvi put je u 2017. godini u okviru Geovikenda, održana Geoolimpijada. Studentski sajam stručnog usavršavanja privukao je i ove godine veliko interesovanje mladih, baš kao i manifestacije Dan otvorenih vrata PMF-a; baš kao i Noć biologije (7. po redu). Manifestacija Budi student jedan dan (organizovana je dva puta tokom školske godine), dok su za srednjoškolce i ove godine organizovane besplatne pripreme za upis na hemiji, matematici, i održane konsultacije za upis na geografiji.
Večeri animacije su postale svojevrsni brend PMF-a. Tako je u Kongresnom centru Novosadskog sajma priređena animacija pod naslovom Vino i ljubav, a u restoranu Ribarac animacija Putevima Drakule, kojoj je prisustvovala i ambasadorka Rumunije u Srbiji, gospođa Oanu Kristina Popa.
Dosta toga urađeno je i u oblasti investicionog ulaganja i opremanja objekata. Obezbeđeno je sufinasiranje nabavke spiralnog kompresora neophodnog za rad NMR-a.
Tekuća održavanja i adaptacije je obuhvatalo popravke prozora, elektroinstalacija, sanitarnih čvorova, liftova, kao i aktivnosti protivpožarne zaštite (sistemi za detekciju, hidroceli...).
Adaptiran je prostor studentske službe. U taj deo ubraja se i jedna vrlo značajna novina, a to je da je studentima omogućena elektronska prijava na konkurs za upis u prvu godinu.
Takođe, Služba za međunarodnu saradnju je dobila adekvatan prostor.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com