Tue06182024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Dualno obrazovanje u sektoru poljoprivrede i prehrambenoj industriji

Dualno obrazovanje u sektoru poljoprivrede i prehrambenoj industriji

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Okrugli sto na temu „Dualno obrazovanje u sektoru poljoprivrede i prehrambenoj industriji – izazovi i mogućnosti“, u organizaciji Privredne komore Vojvodine (PKV), Privredne komore Srbije (PKS), Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, AD „Dnevnik-Poljoprivrednik“ i Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV), održan je u petak, 26. maja 2017. godine u PKV.

- PKV je inicirala današnji skup i povezala sve relevantne činioce koji zajedničkim snagama mogu da utiču na unapređenje školskog sistema. Danas su tu i predstavnici relevantnih institucija, ali i direktori srednjih škola i privrednici. Svi mi zajedno imamo obavezu i mogućnost da poboljšamo sistem obrazovanja. Na taj način unapređuje se, kako školstvo, tako i privredni ambijent na teritoriji cele Republike Srbije. Dualno obrazovanje doprineće oblikovanju stručnih kadrova koji su potrebni tržištu - rekao je predsednik PKV Boško Vučurević.
Obraćajući se prisutnima, Potpredsednik Pokrajinske vlade i sekretar resornog sekretarijata, Mihalj Njilaš, istakao je da Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice prati situaciju u vezi sa uvođenjem dualnog obrazovanja u srednje škole i u potpunosti podržava ovaj proces.
- Kada su u pitanju srednje stručne škole na teritoriji AP Vojvodine, u tekućoj školskoj godini obrazuje se 336 učenika po dualnom, odnosno kooperativnom modelu obrazovanja, i to u pet stručnih škola (u Pećincima, Novom Sadu, Subotici i Sremskoj Mitrovici), za tri obrazovna profila (bravar-zavarivač, električar i industrijski mehaničar). Već za narednu školsku godinu, u 25 škola na teritoriji AP Vojvodine planirano je uvođenje 24 nova obrazovna profila u osam područja rada po dualnom modelu - obavestio je Njilaš.
Direktor Sektora za edukacije u PKS, Mirjana Kovačević, naglasila je da je saradnja privrede i obrazovnog sektora izuzetno važna, kako bi se kadrovi obrazovali u skladu sa potrebama razvoja privrede.
- Cilj je da se već tokom formalnog obrazovanja, steknu funkcionalna, praktična i primenljiva znanja i razviju veštine koje bi im omogućile da se odmah po završetku školovanja, u što kraćem vremenskom periodu, uključe u realni proces rada, da praktično već tokom školovanja nauče da primenjuju teoretsko znanje koje stiču i da možda po završetku školovanja, i sami osnivaju sopstvene biznise - istakla je Kovačević.
Mladen Petković, pomoćnik resornog sekretara je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ponovio da se podržava uvođenje dualnog obrazovanja:
- Kroz svoj konkurs pomoći poljoprivrednim školama, Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo stopostotno finansira nabavku opreme koja im je neophodna za školovanje. Začetak dualnog obrazovanja možemo videti upravo u poljoprivrednim školama, jer one svoju praktičnu nastavu obučavaju učenike za rad u poljoprivredi u svim smerovima, u zavisnosti od obrazovnih profila u njima i Sekretarijat to apsolutno podržava. Novim zakonom dualnom obrazovanju praktična nastava proširiće se i na privredne subjekte na teritoriji AP Vojvodine, u onim smerovima za koje privreda iskaže potrebu.
Da poljoprivredne škole kod nas već odavno imaju neki vid dualnog obrazovanja, potvrdio je Milan Gajić, direktor Poljoprivredne škole sa domom učenika „Valjevo“ koji je kazao da se to uglavnom ogleda kroz izvođenje vežbi i praktične nastave na imanjima i radionicama školske ekonomije, kao i na radionicama za praktičnu obuku učenika poljoprivredne, prehrambene struke i veterinarske struke. Pomenuo je da škole sklapaju ugovore sa privrednim subjektima iz onih struka za koje škola ne može da obezbedi praksu, kao što su pekar, mesar, mlekar, veterinarski tehničar. Sa tim privrednim subjektima ne sklapaju ugovori za zapošljavanje učenika nakon završene srednje škole, ali ti učenici svakako odmah i ostaju u tim preduzećima, ili ogromna većina njih. Neretko je da poslodavci daju i određene nadoknade u trećem i četvrtom razredu onim učenicima koje žele da zadrže u svom privrednom subjektu.
Sekretar ZSV mr Jelena Nestorov Bizonj istakla je da ZSV ima interes da se uključi u sistem dualnog obrazovanja, kada su u pitanju prakse učenika u zemljoradničkim zadrugama. U Vojvodini skoro svako naseljeno mesto u proseku ima jednu zadrugu, ali u praksi ima odstupanja, i apsolutno postoji prostor i da se, sa jedne strane učenici upoznaju sa ovim sistemom organizacije rada, a sa druge strane da imaju kvalitetnu praksu koja će sigurno unaprediti njihovo obrazovanje.
Direktor AD „Dnevnik- Poljoprivrednik“, dr Gordana Radović, istakla je da je u listu „Poljoprivrednik“ otvorena rubrika „Poljoprivrednik među đacima“, u okviru koje se prenose zapisi iz života i rada srednjih poljoprivrednih škola na području RS. Cilj nam je da se široj javnosti predstave njihovi uspesi, ali i da se istaknu i problemi sa kojima se susreću. Takođe i da se podstakne ljubav sadašnjih učenika prema stručnoj literaturi i želja da svoje usavršavanje nastave i nakon završetka škole“. „Poljoprivrednik“ u kontinuitetu izlazi već 60 godina i čita se na celokupnom području RS, a zajedno sa knjigom „Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar“, uvršten je u širu stručnu literaturu za srednje škole s područja rada poljoprivrede, proizvodnje i prerade hrane.
U diskusiji u okviru okruglog stola učestvovali su i zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice Milan Kovačević, šef Odseka za obrazovanje u resornom pokrajinskom sekretarijatu Sonja Ćato, profesor dr Radovan Pejanović sa Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu, zamenik generalnog sekretara PKV Bojana Miljuš, koordinator i sekretari Udruženja PKV, predsednik ZSV Radislav Jovanov, predstavnici Unije poslodavaca Vojvodine, privrednici, direktori i nastavno osoblje 20 srednjih poljoprivrednih, odnosno srednjih stručnih škola sa teritorije AP Vojvodine i Republike Srbije.

Jovana Apić, PR

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com