Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Marko Rovčanin: Pokrajinska vlada i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu podržavaju najbolje

Marko Rovčanin: Pokrajinska vlada i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu podržavaju najbolje

  • PDF

U ime generalnog pokrovitelja, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, naučno-stručnog skupa, povodom 70 godina Departmana za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu, održanog 26. maja na Poljoprivrednom fakultetu, Univerziteta u Novom Sadu, prisutnima se obratio pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, gospodin Marko Rovčanin.

Između ostalog, gospodin Rovčanin je rekao da je 70 godina dug period i da se u par minuta ne bi moglo stati ono o čemu bi se moglo pričati dugo i naširoko. Istakao je da je Skupština AP Vojvodine, kao jedan od osnivača Zavoda za vinogradarstvo i voćarstvo, koji je danas prerastao u Departman, uvek bila, jeste i biće tu, da pomogne i podrži ovakve manifestacije, i da u ovom hramu znanja, na Poljoprivrednom fakultetu ovakvi skupovi imaju veliki značaj za sve poljoprivrednike, jer je ovo mesto razmene iskustava, i da sva velika znanja i inovacije kreću upravo iz ove institucije. Gospodiin Rovčanin je podsetio na to da na nivou AP Vojvodine ima 4.700 ha pod vinovom lozom, da je prinos u proseku oko 7,4 t po hektaru, da je, za razliku od Srbije gde je bilo 0,23ha po jednom poljoprivrednom gazdinstvu, na nivou AP Vojvodine taj iznos 0,85ha. On je takođe naglasio, da su Pokrajinska vlada i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu u toku prošle godine sa 650 hiljada podržali, odnosno sufinansirali ovakve i slične manifestacije; da je PS pre desetak dana otvorio Konkurs kojim 50 miliona dinara opredeljuje za preradu voća, povrća i pečurki i pozvao poljoprivrednike da konkurišu. Ove godine PS dva miliona dinara stavlja na raspolaganje za poljoprivreda gazdinstva uz novinu da svako poljoprivredno gazdinstvo koje vodi neko mlađi od 40 godina, ima dodatne bodove. Uz želje upućene Departmanu, da svaka seldeća godina bude još uspešnija nego prethodna, gospodin Rovčanin je otvorio konferenciju pod nazivom „Nove sorte i klonovi vinove loze“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com