Thu07182024

Poslednja izmena:07:53:45 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Održan okrugli sto o PDV-u u Privrednoj komori Vojvodine

Održan okrugli sto o PDV-u u Privrednoj komori Vojvodine

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 8
  • Sledeća

Okrugli sto „Inicijativa za izmenu propisa i mišljenja regulatornih tela“, u organizaciji Privredne komore Vojvodine (PKV) i Poslovnog Udruženja vlasnika računovodstvenih agencija (UVRA) održan je u utorak, 30. maja 2017. godine u PKV. Teme obuhvaćene ovim okruglim stolom su „Prefakturisanje zajedničkih troškova kada su više pravnih i fizičkih lica vlasnici idealnih delova poslovne zgrade“ i „Pravilnik o obliku i načinu vođenja evidencije o PDV-u“, a o njima su govorili generalni sekretar PKV dr Jovan Vujičić, predsednik UVRA Jovan Beara i urednik portala „Neobilten“ Ranko Grba.

Predsednik PKV Boško Vučurević pozdravio je skup istakavši cilj okupljanja.
- Cilj održavanja ovog okruglog stola jeste stvaranje nove platforme u PKV, u okviru koje će privrednici dobiti mogućnost da iznose sve prepreke sa kojima se susreću u svom poslovanju - rekao je Vučurević.
Gospodin Jovan Beara govorio je o primeni Pravilnika o obliku, sadržini i načinu vođenja evidencije o PDV-u, usvojenom krajem 2016. godine, a čija je primena odložena za 1. januar 2018.. U okviru toga, govorio je i o uticaju Pravilnika na položaj Republike Srbije na Duing biznis (Doing Business) listi Svetske banke (SB). Beara je rekao da je usvojeni Pravilnik, sa 280 podataka, najobimniji u Evropi i da je potrebno uniformisati ga.
- Ovaj okrugli sto održava se zbog određenih problema koji će se pojaviti ako usvojeni Pravilnik o PDV evidencijama počne da živi. Njegova primena dovela bi do pada Republike Srbije na Duing biznis listi SB za tri mesta, posmatrajući vreme koje bi se utrošilo primenom ovog Pravilnika - rekao je Beara, koji je i član Zajedničke grupe sa zadatkom da definiše konkretne mere unapređenja pozicije Republike Srbije na rang listi SB o uslovima postojanja (Doing Business).
Prisutni su diskutovali na obe teme, a doneti zaključci i inicijative biće upućeni Ministarstvu finansija Republike Srbije, Poreskoj upravi i Pokrajinskom sekretarijatu za finansije.
Moderator današnjeg okruglog stola bila je zamenik generalnog sekretara PKV Bojana Miljuš, a događaju su, pored vlasnika računovodstvenih agencija, predstavnika firmi, prisustvovali i pokrajinski sekretar za finansije Smiljka Jovanović, poreski inspektor Poreske uprave Novi Sad, Filijala 2, Ministarstvo finansija Dragan Cvetković, zamenik direktora Sektora za privredni sistem Privredne komore Srbije (PKS) Nevena Rakić, sekretar stručne, naučne i tehničke delatnosti u PKS LJubiša Dimitrijević, koordinator udruženja PKV mr Dragomir Đukić, Stručna služba PKV za pravne i opšte poslove, Stručna služba računovodstva PKV.
Jovana Apić, PR

 


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com