Tue06182024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu gradi most između obrazovanja i privrede

Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu gradi most između obrazovanja i privrede

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, u utorak, 30. maja, zaključeni su Sporazumi o saradnji između Prirodno-matematičkog fakulteta i informatičkih kompanija: ACME Software DOO, BCool IT doo, DIGITAZ INFORMATION TECHNOLOGY DOO, Execom doo, EXLRT DOO, LighSoft DOO, QA Cube doo, Rendered Text, SIMPLE TASK DOO, Sixsentix doo, SYNECHRON SRB DOO, The Logos Vision Doo, Vivify Ideas doo, Yu Spin doo iz Novog Sada i Execom Nord doo iz Subotice.

Predmet ovog Sporazuma jeste uspostavljanje dugoročne saradnje na poslovima od zajedničkog i opšteg interesa, u cilju ostvarivanja i obezbeđivanja jedinstva obrazovne, naučnoistraživačke i stručne delatnosti. - Nema razvoja savremenog društva bez razvoja informacionih tehnologija i preduslov svakog razvoja jeste jak IT sektor. PMF je to prepoznao i zato smo sklopili Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji sa čak četrnaest IT kompanija. Na PMF-u negujemo osnovne akademske i master akademske studije iz informatike, i sigurna sam da će ovakvi ugovori omogućiti našim studentima sticanje praktičnih znanja kroz praktičnu nastavu, rad na različitim projektima koji su u okviru njihovog programa studiranja, sticanje još šireg obrazovanja i bolju perspektivu, te materijalnu podršku tokom studiranja i mogućnost zaposlenja u navedenim firmama nakon završetka studija i/ili prakse.
Vojvodina postaje region prepoznat u tom smislu i nadam se da će upravo taj sektor biti generator razvoja i pružiti šansu mladim ljudima na tržištu rada jer, zapravo rad u naprednim informativnim tehnologijama im pruža mogućnost da se bave kreativnim poslom u svetskim priznatoj oblasti, a da ostanu u našem gradu, našoj zemlji, što i jeste naš cilj – između ostalog rekla je dekanica PMF-a, prof. dr Milica Pavkov Hrvojević. Ona se potom zahvalila se kompanijama koje su prepoznale PMF i njegov naučni potencijal i što su shvatile koliko je bitno da se mobilišu mladi ljudi u ovoj oblasti još tokom studiranja o da je ovo samo početak jedne uspešne saradnje koja će se u budućnosti odvijati. - PMF ima programe osnovnih i master studija informatičke struke, te u skladu sa svetskim trendovima, svojim studentima kontinuirano omogućava razvoj i dostupnost najnovijih rezultata svetske prakse. Ideja je bila da našim studentima iz prve ruke i na jednom višem, organizovanijem nivou nego do sada, dođu do firmi koje su spremne da im pruže mogućnost da rade neke konkretne zadatke, i potom, rezultate tih zadataka da „potroše“ na fakultetu u vidu ispita. Ako se neki student pokaže dobro, i ostane kasnije kao naš predstavnik u toj firmi, tim bolje. Mislim da imamo jako dobre studente koje su se do sada već pokazali u raznim firmama, a ovo je trenutak kada to podižemo na jedan viši nivo, kako bi ubuduće imali još bolje studente - obavestio je dr Miloš Racković. IT kompanije će u skladu sa svojim mogućnostima omogućiti određenom broju studenata informatičkih studijskih programa PMF-a: stipendije na osnovnim i master studijama svake godine tokom trajanja ovog Sporazuma, stručnu praksu, pomoć prilikom rada na različitim projektima koji su u okviru njihovog programa studiranja i koji su u vezi sa osnovnom delatnošću firme, učešće u različitim radionicama, različite obuke, treninge i sl., mentora prilikom obavljanja stručne prakse, rada na projektu ili izradi elaborata u prostorijama firme. Broj studenata osnovnih i master studija koji će dobijati stipendije od firme zavisiće od finansijskih mogućnosti firme. Broj studenata koji je će obavljati stručnu praksu u firmi, određivaće firma u zavisnosti od raspoloživih mogućnosti u datom trenutku.
Stipendistima i studentima koji su se najbolje pokazali prilikom obavljanja stručne prakse, firma može po završetku školovanja ponuditi posao koji odgovara njihovom obrazovanju i stečenom praktičnom znanju.

 


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com