Wed04242024

Poslednja izmena:09:23:49 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Ivan Đoković: Kultura i obrazovanje kao preduslov načina razmišljanja, privređivanja i formiranja turističkog proizvoda

Ivan Đoković: Kultura i obrazovanje kao preduslov načina razmišljanja, privređivanja i formiranja turističkog proizvoda

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, obratio se prisutnima na stručnoj radionici posvećenoj projektu pod nazivom ,,Stvaranje uslova za podizanje konkurentnosti turističke destinacije kroz edukaciju i obuku kadrova”, koji sprovodi Centar za istraživanja i studije turizma iz Novog Sada, u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam, Nemačkom organizacijom za tehničku saradnju (GIZ), Turističkom organizacijom Vojvodine, Ekonomskim fakultetom u Beogradu i Udruženjem hotelijera i restoratera Srbije – HORES.

Sam cilj projekta je edukativnog karaktera, što podrazumeva kreiranje platforme za razmenu znanja i veština što bi omogućilo podizanje konkurentnosti turističke privrede. Projekat definiše predloge za stvaranje integrisanih turističkih proizvoda na teritoriji AP Vojvodine.
Prema rečima potpredsednika Ivana Đokovića, interdisciplinarnost, kao i povezivanje svih zainteresovanih strana u okviru jednog projekta edukativnog karaktera, jeste od izuzetne važnosti, posebno u pogledu turizma, privredne grane koja beleži konstantan rast, kako u Republici Srbiji, tako i u AP Vojvodini.
- Imamo resurse, ali nedostaje kadrovski potencijal koji bi trebalo upotrebiti na pravi način. Jedan od generatora razvoja je upravo turizam. Multiplikacija u turističkoj industriji koja se odnosi na sve grane privrede koje su vezane za turizam, počev od kulturne, umetničke, te ruralne industrije do agroekonomije, saobraćaja i infrastrukture, potvrđuje da je to jedini model brzog privrednog rasta koji omogućuje angažovanje i zadržavanje ljudi i eksplozivni razvoj lokalnih zajednica - rekao je Đoković, napomenuvši da je brendiranje, sertifikovanje i standardizovanje potencijala i resursa kojima raspolažemo veoma važno za adekvatnu promociju i konzumiranje vojvođanske ponude, menjajući opštu reputaciju Vojvodine u svetskoj turističkoj zajednici.
- Polazna osnova je domaćinstvo i naše razmišljanje o trendovima koje je država raspisala i uputila kao poruku svim nivoima vlasti, te obrazovnim institucijama koje bi trebalo da utiču na obrazovni sistem kako bi se na prilagođen način upustili u nove obligacije koje donosi Evropska unija i udruživanje. Dakle, nedostatak finansijskog resursa uslovljava i primorava posezanje za javno-privatnim partnerstvom i takvim vrstama fondova, što podiže menadžerski kvalitet na viši nivo. Javna svojina i lokalna zajednica kroz korporativni model oblikovan ovakvim partnerstvom razmišljaju na tržišnim korporativnim osnovama. To donosi novi kvalitet u upravljanju svojinom - naglasio je Đoković.
Po rečima Milana Čulića, predsednika Upravnog odbora Centra za istraživanja i studije turizma iz Novog Sada, obuke će se sprovoditi u šest ciklusa koje obuhvataju deset tema. Najbolji učesnici stiču pravo da učestvuju u studijskom putovanju u Hrvatsku i Sloveniju.
Projekat se realizuje na teritoriji AP Vojvodine, od maja do decembra 2017. godine, obuhvatajući edukaciju najmanje 350 aktera koji su zaposleni u javnom, privatnom i civilnom sektoru. Program obuke obuhvatiće nezaposlene sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje na teme preduzetništva u turizmu i operativnih poslova u hotelijerstvu.

Tekst i fotografije: Dokumentacija APV

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com