Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE HRANA Recept za zdrav život - tema konferencije Moja kravica Food Talk

Recept za zdrav život - tema konferencije Moja kravica Food Talk

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 11
  • Sledeća

U petrovaradinskom restoranu „Beskraj“, nedaleko od Novog Sad, u petak 9. juna, održana je regionalna konferencija posvećena hrani i vinu ,,Moja kravica Food Talk“. Gosti konferencije mogli su da učestvuju i uživaju u raznovrsnom programu na zanimljive teme. Tri panela, o Zaštiti potrošača, Hrani i događajima i Njegovo veličanstvo srpskom penušavcu, pokušalo se dati odgovor na pitanja šta i od koga kupujemo, o stanju e-trgovine u Srbiji, o hrani kao bitnom delu nekog događaja i hrani kao kulturnoj kategoriji, promoteru kuhinje i navika ovog podneblja.

Bilo je reči i o keteringu od zdravih namirnica i o tome kako ugostitelji i kuvari mogu da ponude klijentima hranjive i zdravije izbore, ali i njegova praktična demonstracija. Poznate ličnosti su se takmičile u poznavanju vina, namirnica i tehnika kuvanja. Priređena je prezentacija Imlekovih novih proizvoda i degustacija i prezentacija belih vina Vinarije "Tikveš". Petu po redu naveću gastro konferenciju u regionu, otvorio je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, gospodin Ivan Đoković. Gospodin Đoković je tom prilikom izjavio da je gastronomija i nauka i umetnost, da „upotpunjuje stvaralačku dimenziju, obogaćuje kulturu, boji i gradi identitet čitavih prostora, gradova i regiona. Osnovna atrakcija za privlačenje turista i stvaranje vojvođanskog identiteta, jesu hrana i vino i njihov spoj. Jedan od strateških pravaca delovanja Sekretarijata je, pored ostalih ključnih delatnosti, i turizam, kao neotkrivena oblast u AP Vojvodini koju krasi tradicionalno gostoprimstvo, multietničnost i multikulturalnost“.
Po njegovim rečima, na turizam se nadovezuju brojne oblasti koje ga nadopunjuju, poput gastronomije, te da manifestacije poput konferencije ,,Moja kravica Food Talk“, umnogome doprinose izlasku domaćih brendova na međunarodno tržište. Takođe je izneo rezultate istaživanja po kojima je primarna tržišna tražnja usmerena ka vojvođanskoj gastronomiji i vinarstvu, čardama i salašima, ali i ka kratkim gradskim vikendima, banjama i kulturno-istorijskom turizmu koji proizilazi iz multietničnosti.
Gospodin Đoković je najavio i raspisivanje konkursa iz oblasti turizma u narednom periodu, tačnije kapitalnih i tekućih subvencija, što će biti koncepcijski prošireno i na oblast ugostiteljstva, čime će biti obuhvaćen znatan deo turističke privrede u Pokrajini.
Ispred restorana je upriličen poseban program ,,Experience zone - Discover the future of taste“, gde su se predstavili brendovi: Moja kravica kuhinjica, Zlatiborac, Grand Black'n'Easy, a žene iz cele Vojvodine okupljene oko Udurženja "Bač u srcu Bačke" pripremale su tradicionalne obroke naroda kraja iz kojeg dolaze. Umetnička dimenzija događaja bila je upotpunjena likovnom kolonijom na travi ,,Art Escape“.
Na konferenciji se moglo saznati da je u toku prošle godine u našoj zemlji bilo 16,5 hiljada prigovora od strane potrošača i da je zadatak države da iste zaštiti u onoj meri u kojoj su zaštićeni u zemljama EU; da je milenijal generacija ta koja donosi „dah svežine“ i nove trendove, ali bez kupovne moći i da je još uvek prisutnija tradicionalna, direktna trgovina; da je sve izraženiji trend kupovine domaće hrane, a da je na rafovima Delhaize Serbia preko 70% robe iz Srbije; da se u Srbiji pomno prate svi svetski trendovi vezani za gastronomiju i ugostiteljstvo, ali da se u sve novine pokušava imlementirati nešto domaće itd. Podsetili smo se na to da su puževi deo tradicionalne srpske trpeze. Istaknut je i problem viškova hrane i preporuka da rok trajanja određenih namirnica zameni za „najbolje upotrebljivo“, čime bi se sprečilo uništavanje velikih količina hrane. Organizaciju konferencije su sproveli ,,Color Media Communications“ i ,,HBO Color Media Events“, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Grada Novog Sada i Udruženje za razvoj ruralnog i eko turizma „Bač u srcu Bačke“.

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topsrbija/media_set?set=a.1685036658176487.1073743811.100000105079334&type=1.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com