Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Velike mogućnosti ekonomske saradnje PK Vojvodine i PK županije Čongrad, Segedin

Velike mogućnosti ekonomske saradnje PK Vojvodine i PK županije Čongrad, Segedin

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Upravni odbori Privredne komore Vojvodine (PKV) i Privredne komore županije Čongrad, Segedin, održali su u petak, 16. juna 2017. godine, u PKV zajedničku svečanu sednicu.
- Cilj je podizanje atmosfere i stvaranje privrednog ambijenta kako bi se privrednici iz županije Čongrad osećali pre svega prijatno i videli da u nama imaju partnere za razvoj privrede, te da ćemo i dalje nastaviti kontinuiranu saradnju. Bez obzira na tradiciju koja postoji između naše i mađarske privrede, i uopšte između županije Čongrad i AP Vojvodine, mi želimo da unapredimo tu postojeću saradnju, a današnja sednica je početak - rekao je predsednik PK Vojovdina, Boško Vučurević.

Predsednik Privredne komore županije Čongrad, Pal Nemeši (Nemesi Pál), istakao je da je ovo praktično drugi korak u saradnji ove dve komore i podsetio je da je delegacija PKV na proleće ove godine boravila u Segedinu kada su napravljeni prvi potezi i definisane osnove dalje zajedničke saradnje.
- Nakon toga, usledio je Poljoprivredni sajam u Novom Sadu, gde smo i sami bili prisutni i tu smo videli kakve su potencijalne mogućnosti ekonomske saradnje između dve oblasti. Na bazi toga, dogovorili smo se da se ponovo vidimo u Novom Sadu i da pokušamo da izdejstvujemo konkretne korake, odnosno konkretne oblike saradnje. To je zapravo osnovni cilj današnjeg skupa - obavestio je Nemeši.
Među članovima delegacije Privredne komore županije Čongrad ima dosta privrednika koji već imaju ostvarene poslovne kontakte sa privrednicima sa teritorije AP Vojvodine.
- Osnovni cilj našeg današnjeg sastanka je da vidimo kakva je sad privredna atmosfera ovde u Srbiji, kakvi su propisi kada je privreda u pitanju, kako bismo na bazi tih informacija stekli još više saznanja o vašoj sredini i otvaranju novih puteva za saradnju - naglasio je potpredsednik Privredne komore županije Čongrad, Šandor Palotaš (Palotás Sándor).
Posebno je značajna saradnja koju ova dva regiona ostvaruju u oblasti turizma. Turistička organizacija Vojvodine (TOV) preko deset godina radi projekte prekogranične saradnje, a upravo sa županijom Čongrad je napravljen projekat kojim će se afirmisati Potisje, koje je ušlo u Strategiju razvoja turizma Republike Srbije.
- Treba naglasiti da iz godine u godinu broj turista u Vojvodini raste. Prema zvaničnoj statistici Republičkog zavoda za statistiku, mađarski turisti se nalaze na četvrtom mestu prema broju poseta, a ostvaruju sve više i više noćenja. Svi ti podaci govore da je Vojvodina atraktivna i da ima šta da ponudi, odnosno da su naši proizvodi atraktivni zemljama u regionu, naglasila je direktor TOV, Nataša Pavlović.
- Unapređenje regionalne saradnje jedan je od primarnih zadataka PKV. Razmena dobre prakse u oblasti tržišnog poslovanja i zajednički rad na poboljšanju privrednog ambijenta, svakako će učiniti privredne subjekte na našim teritorijama konkurentnijim – zaključio je Boško Vučurević.
Svečanoj sednici prisustvovali su i generalni sekretar Privredne komore županije Čongrad, Žužana Olah Trašerne, direktor sektora za podršku investicija Razvojne agencije Vojvodine, Ivan Borovčanin, savetnik za strane direktne investicije Ana Muškinja i predsednik Mađarsko-srpske trgovinsko-industrijske komore, Đerđ Terek.
Jovana Apić, PR

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com