Sat05252024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back KULTURA IZLOŽBE Selimiru Raduloviću nagrada Despotica Angelina Branković na Slove ljubvu na Arači

Selimiru Raduloviću nagrada Despotica Angelina Branković na Slove ljubvu na Arači

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 12
  • Sledeća

Svečana akademija pod nazivom „Slovo ljubve“ juče je, u organizaciji Banatskog kulturnog centra iz Novog Miloševa, održana na srednjovekovnom lokalitetu Arača, nadomak Novog Bečeja. U porti crkve iz 13. veka „Slovo ljubve“ je upriličeno povodom tri jubileja vezanih za despota Stefana Lazarevića i despota Đurđa Brankovića, koji su tokom tzv. „zlatnog“ perioda ovog srednjovekovnog naselja bili vlasnici Arače.

U programu su, između ostalih, učestvovali Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine, Nebojša Kuzmanović, zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicima, prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske i prof. dr Zoran Đerić, upravnik Srpskog narodnog pozorišta.
Predsednik Skupštine AP Vojvodine, Ištvan Pastor, u svom obraćanju prisutnima rekao je da istoriju uvek treba sagledavati objektivno i bez svojatanja i da se istorijske činjenice ne mogu prekrajati i natpisivati zarad dnevno-političkih potreba:
- Neki su mislili da sam svojim dolaskom izdao, odnosno prodao Araču, našu, mađarsku. Ali mislim da nisu u pravu, Arača je i dalje i mađarska i srpska i zajednička, jer govorimo o kraju 14. i početku 15. veka kad su Srbi i Mađari bili saveznici. Postojao je period kada je vlastelin ovog poseda bio jedan od najuticajnijih ugarskih političara, ali je to politika i to je prošlost. To je politika koja je danas postala istorija, jer svaka politika jednom postane istorija. Zato nije svejedno kakvu politiku danas vodimo, jer će ona isto tako postati istorija. Mislim da je sa tog aspekta važno voditi takvu politiku, koja će ovom neverovatnom srednjovekovnom zdanju vratiti puni sjaj, koja će značiti rekonstrukciju ovog objekta i koja će ovaj objekat približiti posetiocima, građanima Vojvodine, Srbije i šireg prostora.
Predsednik opštine Novi Bečej, Saša Maksimović, smatra da je manifestacija „Slovo ljubve“ na Arači od izuzetnog kulturnog značaja:
- Naročito jer se nalazimo na kulturnom dobru Republike Srbije koje je zajedničko za oba naroda koja žive na ovim prostorima, i mađarskog i srpskog. Arača bi trebalo da bude most koji povezuje hrišćanske narode, srpske i mađarske, iako su nam se, prema rečima gospodina Pastora, putevi nekada sudarali i razilazili, a nekada ne. No, istorija ne treba da se menja, treba je beležiti, zato i jesmo ovde, na ovom velelepnom objektu nekadašnje bazilke Arače, koji jeste katolički, ali je i čitavo šire naselje svojevremeno pripadalo Đurađu Brankoviću, što znači da je ovde zapisana i srpska i mađarska istorija.
U okviru svečane akademije na Arači, tradicionalna književna nagrada „Despotica Angelina Branković“ dodeljena je pesniku, književnom kritičaru, esejisti i antologičaru, Selimiru Raduloviću, za knjigu „Senka osmog eona“. Značanje pojma „osmi eon“ objasnio je sam:
- Ovu neobičnu figuru našao sam kod starca Josifa Isihaste, gde on na jednom mestu kaže: „Mi ljudi osmog eona više ne znamo između sebe da razmenjujemo darove.“ Dakle, mi smo došli u neko vreme koje se s pravom može nazvati poslednje vreme. Svet se, naime, razvijao u sedam razdoblja, u sedam eona, a govori se o tome da je taj osmi eon vreme poslednjih dana. Zaista mislim, ako pogledamo današnjeg čoveka i savremeni svet, da je to svet nad kojim je nadvijena senka osmog eona i da konačno taj savremeni čovek i savremeni svet treba da se trgnu i da se vrate svojoj suštini.“
U okviru programa svečane akademije „Slovo ljubve“ predstavljena je i knjiga dr Zoltana Čemerea pod nazivom „Arača: istorija išezlog naselja“. O naselju Arača, koje se nalazilo na obali Crne bare, autor kaže:
- U pitanju je prostor donjeg toka nekadašnje reke Galacke i zapravo je Arača živela dok je živeo taj vodotok. Njegovim nestankom, nestalo je desetak naselja koja su se nekad nalazila na obali Galacke, a, između ostalog, i Arača. Ovo naselje je bilo jedno od najznačajnijih naselja ovog područja, kao kulturno-religijski centar, zajedno sa bazilikom, koja je podignuta u 13. veku, kojoj je kasnije prizidan i manastir, negde u 14. ili 15. veku. To je bio franjevački samostan, koji je verovatno živeo sve do dolaska Turaka. Arača je u svojoj poslednjoj fazi, pred osvajanje Turaka, pretvorena u manji kastelum. Dakle, sama crkva i manastir koji su napušteni od strane monaha, pretvoreni su u kastelum, odnosno manje utvrđenje. Prve decenije 15. veka predstavljaju „zlatno“ doba ove varoši, kada je vlasnik Arače, ali i svih naselje bečejskog vlastelinstva bio despot Stefan Lazarević, koji je te posede dobio od kralja Žigmunda, pošto je pre toga uspostavljen vojno-politički savez u zajedničkoj borbi protiv Turaka.
Radovan Vlahović, direktor Banatskog kulturnog centra, više je nego zadovoljan uspehom manifestacije „Slovo ljubve“ na Arači:
- Najznačajnija je činjenica da smo počeli da oživljavamo prostor kao što je Arača, koji je dugo godina samo jednom godišnje bio živ, kad se držala misa. Banatski kulturni centar će, u saradnji sa opštinom Novi Bečej, AP Vojvodinom i Republikom Srbijom, nastojati da u budućem vremenu ovaj prostor i ovu lokaciju duhovno oživi, da unese nove elemente i sadržaje, jer se pokazuje da imamo prekrasan ambijent i izgled samog hrama koji nam je ovom prilikom poslužio kao svetski jedinstvena scenografija. Mislim da je manifestacija u potpunosti uspela i zato hvala svim učesnicima, posetiocima i medijima koji su nas ispratili, zaista mi je puno srce.
Program svečane akademije uputpunili su prvak Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Miodrag Petrović, prvak Narodnog pozorišta iz Kikinde, Branislav Čubrilo i ansambl za ranu muziku „Renesans“ iz Beograda.
„Slovo ljubve“ na Arači realizovano je u okviru projekta opštine Novi Bečej i programa „Gradovi u fokusu“.
Danilo Gurjanov, PR

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com