Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Žetveni dan - 2017. godine u Novom Bečeju

Žetveni dan - 2017. godine u Novom Bečeju

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

„Žetveni dan - 2017. godine“ održan je u Novom Bečeju, u utorak, 27.06.2017. godine, u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine, ZZ „Vranjevo“ iz Novog Bečeja i OZZ „Bečej“ iz Bečeja. Organizaciju ove manifestacije podržali su i poslovni partneri Saveza: Prvredna komora Vojvodine, DDOR, NIS, Garancijski fond i drugi. Manifestacija pod nazivom „Žetveni dan“, koja se ranije održavala pod nazivom: „Žetveni karavan“, održana je jedanaestu godinu zaredom u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine.

Ove godine bilo je to na parceli pod pšenicom u vlasništvu ZZ „Vranjevo“, gde je prisustvovalo više od 100 osoba, predstavnika zemljoradničkih zadruga i proizvođača, brojnih medija, poslovnih partnera organizatora skupa, predstavnika više lokalnih samouprava, kao i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.
U pozdravnim govorima učesnicima skupa su se obratili: Radislav Jovanov, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine, Dušanka Dujin, direktorica ZZ „Vranjevo“ iz Novog Bečeja i Miroslav Glavaški, direktor OZZ „Bečej“ Bečej, Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine, i Maurizio Valla, izvršni direktor DDOR-a. Manifestaciju „Žetveni dan – 2017. godine“ otvorio je Vuk Radojević, pokrajinski sekreatar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Nakon pozdravnih govora i otvaranja manifestacije, prikazana je žetva pšenice i održana je pres konferencija, a na kraju je organizovan žetelački ručak.
Osnovne teme o kojima se najviše razgovaralo su bile vezane za nepovoljan odnos između cene proizvodnje pšenice roda 2017. godine, i tržišne cene pšenice u periodu žetve koja je daleko niža od cene proizvodnje, kao i o prinosima i kvalitetu pšenice ovogodišnjeg roda.
Predsednik Saveza, Radislav Jovanov, informisao je prisutne da prema kalkulaciji Zadružnog saveza Vojvodine, proizvodna cena pšenice roda 2017. godine iznosi 22,60 din/kg za očekivani prosečan prinos od 4,5 t/ha, bez ukalkulisane zarade proizvođača, a da se tržišna cena pšenice u poslednje dve nedelje kretala u opsegu od 15-18 din/kg, zbog čega je Upravni odbora Zadružnog saveza Vojvodine tražio od Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine da se hitno uvedu subvencije od tri dinara po kilogramu pšenice za svu količinu koja se preda u registrovane silose. Navedenom merom ublažili bi se gubici proizvođača pšenice, favorizovao bi se promet pšenice u regularnim tokovima, od čega bi korist imala i država, pri čemu bi na ovaj način bio podstaknut interes proizvođača za jesenju setvu pšenice. Jovanov je ocenio da bez intervencije države, neće biti ni interesa ni finansijske mogućnosti kod većine proizvođača za jesenju setvu pšenice.
Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, istakao je da je nakon najave da će Republička direkcija za robne rezerve otkupljivati pšenicu ovogodišnjeg roda po interventnoj ceni od 18 dinara za kilogram, već došlo do rasta tržišne cene pšenice u odnosu na prošlu nedelju, te da se nada da će cena postići zadovoljavajući nivo, kako bi poljoprivrednici bili motivisani da i u narednoj godini ulažu u ovu proizvodnju. Osim očekivanja da će se tržišna cena pšenice povećati, izneo je ocene o očekivanim prosečnim prinosima od 4,5 tone po hektaru, kao i da se može očekivati da će biti dovoljne količine pšenice za domaće potrebe, pri čemu je ova godina znatno lošija za ovu proizvodnju od prethodne.
Dušanka Dujin, direktorica ZZ „Vranjevo“ iz Novog Bečeja i Miroslav Glavaški, direktor OZZ „Bečej“ Bečej, istakli su da njihovi zadrugari i kooperanti nisu zadovoljni ovogodišnjim prinosima, koji su za 30-40% manji u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu nisu zadovoljni ni kvalitetom pšenice, a ni trenutnom tržišnom cenom, s obzirom da bi prodaja pšenice po aktuelnim cenama za proizvođače bila čist gubitak.
Proizvođači pšenice očekuju podršku države, kako bi smanjili gubitke pri prodaji pšenice, ali i imali finansijskih mogućnosti za jesenju setvu.

Više fotografija na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topsrbija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com