Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back HRANA I PIĆE HRANA Klub ljubitelja Petrovačkog kulena

Klub ljubitelja Petrovačkog kulena

  • PDF

Petrovská klobása - Petrovački kulen, jedan je na listi prehrambenih proizvoda sa potvrđenim pedigreom. Slovaci su majstori u proizvodnji suvomesnatih proizvoda od svinjskog mesa, ali samo pri spomenu kulena, asocijacija je jasna - grad Bački Petrovac, centar mnogobrojnih kulturnih, prosvetnih, muzičkih, folklornih i drugih kulturno-umetničkih manifestacija Slovaka, nadomak Novog Sada, ali i centar jedinstvenog - Petrovačkog kulena.

Sredinom XVIII veka Slovaci naseljavaju južnu Bačku i sa sobom donose i svoje ukuse, između ostalog i kobasicu od svinjskog mesa, za čije se pravljenje do tada umesto paprike, u ovim krajevima upotrebljavao biber. Takav kulen, prvi put se pominje na Velikoj izložbi poljoprivrednih proizvoda 1873. u Beču. U njegovu proizvodnju, uz viševekovno znanje i povoljne prirodne, pre svega, klimatske uslove, uneto je i niz drugih finesa. Svake godine, krajem novembra i početkom decembra, od odabranih delova mesa svinje stare godinu dana, uz dodatak ispasiranog belog luka, soli, kima i ljute mlevene začinske paprike, za koju kažu da je od presudnog značaja za poseban ukus ovog kulena, Petrovčani pripremaju svoj ljuti mesni delikates. Kako bi unapredili proizvodnju i ispoštovali tržište, Petrovčani, njih trinaest, su 2005. godine osnovali Zemljoradničku zadrugu “Kulen”, sa ciljem proizvodnje Petrovačkog kulena na zanatski način, očuvanja tradicionalne proizvodnje, izgradnje objekta u skladu sa priznatim međunarodnim standardima. Jedan od primarnih ciljiva ovakvog udruživanja bio je zaštita geografske oznake imena porekla, što je i učinjeno u Zavodu za intelektualnu svojinu Srbije, pod reg. br. 44. Predsednik Upravnog odbora ZZ „Kulen“, gospodin Jaroslav Popović, ističe da Zadruga trenutno broji dvadeset četiri zadrugara, koji se bave proizvodnjom ovog etno-gastronomskog specijaliteta po tradicionalnoj recepturi, zaštićenog geografskog porekla koji Petrovačkom kulenu, proizvodu sa atributima i reputacijom, daje potvrdu i porekla i kvaliteta, a koja utiče na potrošače da se pre odluče za njegovu kupovinu.
Uz TO Bački Petrovac, ZZ „Kulen“ svakog maja, u sklopu proslava Dana Bačkog Petrovca organizuje FESTIVAL KULENA, prestižnu manifestaciju izložbeno-takmičarskog karaktera. A po čemu se Petrovački razlikuje od Sremskog, Lemeškog ili bilo kojeg drugog kulena, gospodin Popović kaže: - Lepota je u razlikama. Svaki od ovih kulena ima svoj način i specifičnu procedure proizvodnje, svoje začine. Sremski je poznat jer je u katama, a Petrovački zato što je zaštićen samo ako je u debelom crevu, onako kako su naši stari preci radili. Najveća specifičnost je u boji i pikantnom ukusu, koji daje posebnu notu Petrovačkom kulenu. Proizvodnja ovog kulena iz godine u godinu se menja, i kreće se u rasponu od 20 do 25 tona. Nema ga u prodavnicama, marketima i jedino se može kupiti u direktnoj prodaji, preko sajta zadruge www.kulen.rs, te na manifestacijama i sajmovima, gde članovi ZZ izlažu. Da bi se ova praksa promenila, gospodin Popović kaže da je potrebna dobra volja države i zakonska regulativa, kojom mali proizvođači ne bi bili izjednačeni, kada je reč o ispunjavanju uslova, sa velikim proizvođačima. Ako bi se zakonski regulisala i podržala zanatska proizvodnja ne samo Petrovačkog kulena, već i drugih tradicionalnih proizvoda, pre svega onih, okupljenih oko Udruženja „Original Srbija“, proizvođači bi se organizovali i izdatke namenjene za objekte i njihovo opremanje, usmerili na povećanje proizvodnje.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com