Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Vojvođanska turistička delegacija, pod okriljem Privredne komore Vojvodine, posetila Banju Morahalom

Vojvođanska turistička delegacija, pod okriljem Privredne komore Vojvodine, posetila Banju Morahalom

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 11
  • Sledeća

Turistička delegacija Vojvodine, u organizaciji Udruženja usluga Privredne komore Vojvodine (PKV), u utorak, 4. jula 2017. godine, posetila je Banju Morahalom u Republici Mađarskoj. Delegaciju su činili predstavnici vojvođanskih banja, hotela, turističkih agencija, turističkih organizacija i lokalnih samouprava, a ispred PKV delegaciju su predvodili sekretar Udruženja usluga PKV Slavica Hajder i viši samostalni stručni saradnik Udruženja usluga PKV Dragica Samardžić.

Susret je organizovan u saradnji sa menadžmentom turističke organizacije (TDM) Banje Morahalom, a vojvođanske turiste dočekali su gradonačelnik Morahaloma Zoltan Nogradi (Zoltán Nógrádi), direktorka TDMO Marian Štampf (Stampf Mariann) i direktor hotela „Eliksir“ Žolt Berta (Berta Zsolt).
- Osnovni elemenat konkurentnosti na turističkom tržištu je kvalitetno upravljanje destinacijom, sa razvijenim javno-privatnim partnerstvom, bez kog nema kvalitetnog destinacijskog menadžmenta. Efikasno upravljanje destinacijom podrazumeva integrisan razvoj i integrisan marketing, sinergiju turističkih proizvoda, ugostiteljskih kapaciteta i svih prirodnih i kulturnih resursa. Zakon o turizmu je dao mogućnost osnivanja destinacijske menadžment organizacije (DMO), a pozitivni primeri u zemljama regiona, potvrdili su opravdanost povezivanja javnog i privatnog sektora - istakla je Dragica Samardžić.
Jedan od pozitivnih, nama najbližih, primera je Banja Morahalom u Republici Mađarskoj. Morahalom je mali grad i turističko mesto u oblasti Županije Čongrad. Nalazi se oko 20 kilometara zapadno od Segedina, šest kilometara je udaljen od srpske granice, a oko 15 od graničnog prelaza Horgoš. Iako u gradu, čija je ukupna populacija oko 7000 stanovnika, postoje napori da se oživi industrija, Morahalom svoju popularnost duguje termalnim bazenima termalnog centra „Eržabet“.
- Radi efikasnijeg i kvalitetnijeg upravljanja turističkom destinacijom, lokalna uprava grada Morahalom formirala je TDM organizaciju čime je uspela da obezbedi finansijsku podrška iz fondova Evropske unije i napravi prepoznatljivu turističku destinaciju u regionu i šire. Prenošenje njihovih iskustava kao primer dobre prakse, može da doprinese razvoju lokalnih samouprava i turističkih destinacija u našem regionu - dodala je Samardžić.
Vojvođanska turistička delegacija obišla je rezervat bizona „Nađsekšoš“, hotel „Eliksir“, banjski kompleks „Sveta Elizabeta“ i sportske terene. U banjskom kompleksu Morahalom na godišnjem nivou ostvari se 147.000 noćenja, a ovo mesto poseti 500.000 kupača.


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com