Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Međunarodni skup o najnovijim istraživanjima cijanotoksina

Međunarodni skup o najnovijim istraživanjima cijanotoksina

  • PDF

Departman za biologiju i ekologiju novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta, 13. i 14. jula, organizuje radionicu "Cijanotoksini- toksičnost, zdravlje i uticaj na životnu sredinu" (Cyanotoxins- toxicity, health and environmental impact), koja je deo SCOPES projekta (projekat naučne saradnje između Švajcarske i zemalja Istočne Evrope, finansiran od strane Švajcarske nacionalne naučne fondacije).

Svečano otvaranje ovog međunarodnog skupa je j četvrtak, 13. jula u 9.30h u hotelu Leopold I na Petrovaradinskoj tvrđavi, na kom će goste pozdraviti: prof. dr Jelica Simeunović, PMF UNS - koordinator projektnog tima iz Srbije, dr Tvrtko Smital, Institut Ruđer Bošković iz Zagreba - koordinator projektnog tima iz Hrvatske, prof. dr Lana Zorić prodekan PMF-a UNS i prof. dr Goran Anačkov, direktor Departmana za biologiju i ekologiju, PMF UNS.
Na skupu će učestvovati eksperti za istraživanje cijanotoksina iz zemlje i inostranstva i tom prilikom će biti predstavljeni naučni rezultati i skorija dostignuća u toj oblasti koja mogu doprineti rešavanju problema pojave cijanotoksina u okruženju, posebno u površinskim vodama i vodi za piće, sa ciljem eliminacije potencijalnog zdravstenog rizika.
Ovaj međunarodni skup bi trebalo da promoviše aktivnu razmenu znanja, iskustava i ideja, kao i komunikaciju između istraživača i praktičara iz Srbije i drugih zemalja.
Naime, mnoga istraživanja sprovedena radi utvrđivanja toksičnih efekata cijanotoksina na ljudsko zdravlje i životnu sredina pokazuju visoku toksičnost cijanotoksina, usled čega su date preporuke i zakonske regulative dozvoljenih količina cijanotoksina u vodi, kao njihovom osnovnom izvoru. Međutim, obzirom da su cijanotoksini relativno novo polje istraživanja, podaci i regulative su prilično oskudni, te se naši naučnici trude da, držeći korak sa svetskim istraživanjima, doprinesu kvalitetnijem životu u okruženju. Zboga toga su ovakve radionice značajne i korisne.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com