Thu07252024

Poslednja izmena:07:58:03 PM

Back TURIZAM BANJE Boban Đurović: Nekoliko pravaca turističkog razvoja Vrnjačke Banje

Boban Đurović: Nekoliko pravaca turističkog razvoja Vrnjačke Banje

  • PDF

Predsednik opštine Vrnjačka Banja, gospodin Boban Đurović, je povodom VI Business Summit-a, ove godine pod nazivom „Održivi turizam put ka uspehu“, održanog krajem juna u organizaciji Etno centra Gegula - centra za uspešni razvoj porodične poljoprivrede i turizma Kraljevo i Opštine Vrnjačka Banja i pokroviteljstvo Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, podsetio da je Vrnjačka Banja pravi primer održivog razvoja turizma i opštine koja ulaže u turizam, na najvišem nivou.

- To što je Business Summit po šesti put održan u Vrnjačkoj Banji dokaz je da smo mi primer dobre prakse kako treba ulagati u turizam, jer je to privredna grana koja povlači za sobom sve ostale privredne grane i stvara opšti razvoj ne samo jedne lokalne samouprave, već celog okruga i Republike - rekao je gospodin Đurović.
On je ovu manifestaciju označio kao poseban benefit, jer je upriličena sa ciljem da objedini znanja i iskustva iz biznisa, tradicije, nauke, kulture, istorije i opštih ljudskih vrednosti predočavajući nove mogućnosti i ideje u oblasti poslovanja, organizovana i sajamska izložba hrane, pića i turističke ponude, što dodatno pospešuje razvoj opštine Vrnjačka Banja. Po njegovim rečima, ključ uspeha Vrnjačke Banje, kada je turizam u pitanju, je paralelno ulaganje u manifestacije i u razvoj infrastrukture, odnosno investiranje u nove hotele i turističke sadržaje. Posebno je važnim označio dogovor lokalne samouprave sa investitorima, koji ulažu u izgradnju hotela, rad na zajedničkim projektima iz oblasti turizma, koji će biti od obostranog interesa. Istakao je da se ove godine u Vrnjačkoj Banji očekuje više od 800.000 noćenja, a već sledeće godine, na 150 godišnjicu osnivanja „Osnovatelnog fundatorskog društva kiselo-vruće vode u Vrnjcima“ (1. jula 1868. godine), i otvaranjem četiri nova hotela, broj noćenja će premašiti milion. Turizam je glavna privredna grana u Vrnjačkoj Banji. Kao jedna od vodećih turističkih destinacija u Srbiji, Vrnjačka Banja prednjači u inovativnosti i prezentaciji turističkih potencijala. Godinama unazad, sve je vidljivija njena opredeljenost za razvoj sportskog turizma. Tu mogućnost joj obezbeđuju hotelski kapaciteti, izuzetno povoljan balneoklimatološki faktor mineralne vode, klima, reljef, parkovi, šume, zdrava hrana, razvijena služba fizikalne medicine, kabinet za sportsku medicinu sa medicinskim osobljem i lekarima specijalistima za sportsku medicinu (SB Merkur), kvalitetna sportska infrastruktura u koju se sve više ulaže. Danas, Vrnjačka Banja može da se pohvali sa četiri sportske dvorane: za odbojku, košarku, rukomet, očekuje se završetak Nacionalnog vaterpolo centra krajem ovog leta, kao i tri fudbalska terena za pripreme reprezentacija. Deo ove atraktivne ponude sigurno je i pitomi Goč (1.216m), koji na samo 15 minuta kolima od Banje, pleni širinom prostranstva, kilometrima uređenih šetačkih i rekareativnih staza i zona, jezerom i drugim prirodnim lepotama leti, ski liftom i 1.900 metara dugom ski stazom, osvetljenom i noću, u zimskim uslovima, po rečima gradonačelnika, može da pruži turistima svih dobi i interesovanja, potpunu i zaokruženu ponudu. Sumirajući sve ono što ova planina Vrnjačkoj Banji nudi, plan lokalne samouprave je širenje Banje upravo u pravcu Goča. Gospodin Đurović je istakao da je do sada izgrađen jedan fudbalski teren, koji treba da ponudi uslove za pripremu fubalera, ali je krajnji cilj da se Vrnjačka Banja razvija u oblasti rekreativnog i zabavnog turizma.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com