Sat04202024

Poslednja izmena:09:23:49 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Novosadski Univerzitet na čuvenoj Šangajskoj rang listi iz oblasti matematike među 500 najboljih Univerziteta

Novosadski Univerzitet na čuvenoj Šangajskoj rang listi iz oblasti matematike među 500 najboljih Univerziteta

  • PDF

Šangajska lista jedna je od pet najznačajnijih lista za rangiranje univerziteta u svetu, pored Times Higher Education liste (Velika Britanija), QS rang liste (Quacquarelli Symonds, Velika Britanija), Lajden rang liste (Leiden Ranking, Holandija) i Webometrics (CSIC, Španija). Kriterijumi koji se uzimaju u obzir prilikom rangiranja univerziteta na Šangajskoj listi su, između ostalog, broj i kvalitet naučnih radova, broj radova napisanih u saradnji sa inostranim univerzitetima, kao i broj dobitnika Nobelovih nagrada i Fildsovih medalja.

Podsetićemo samo da je na Departmanu za matematiku i informatiku u okviru Prirodno-matematičkog fakulteta, proteklih godina bilo puno dešavanja značajnih u svetskim razmerama.
Departman je postao punopravni ECMI (European Consortium for Mathematics in Industry) edukacioni čvor - Departman za matematiku i informatiku Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu je sa svojim master studijskim programom PRIMENJENA MATEMATIKA (MB) nedavno postao punopravan edukacioni čvor. Na ovaj način DMI je postao jedini punopravni ECMI edukcioni čvor van Evropske unije, a zajedno sa Univerzitetom u Sofiji i jedini punopravni edukacioni čvor u istočnoj Evropi.
Počela sa radom DOKTORSKA ŠKOLA MATEMATIKE - program doktorskih akademskih studija, koji zajednički realizuju sledeće institucije: PMF UNS, Matematički institut SANU, PMF Niš i Kragujevac i Državni univerzitet u Novom Pazaru. Cilj osnivanja i pokretanja Centra “Doktorska škola matematike”, iza kojeg stoje državni univerziteti u Srbiji, jeste da se sačuva inače visok nivo matematike kao nauke kod nas, ali i podigne,kako bi bio u rangu onih najboljih u Evropi i svetu.
Upisani su prvi studenti dvogodišnje master studije – PRIMENJENA MATEMATIKA – NAUKA O PODACIMA, čija je svrha obrazovanje stručnjaka primenjene matematike, sa akademskim zvanjem master matematičar - nauka o podacima. Studijski program ima dva izborna modula: analitika na podacima i računarstvo visokih performansi. Studenti oba modula će biti kvalifikovani da rade u veoma širokom spektru primena, uključujući finansije, poljoprivredu, medicinu i industriju. Program se realizuje na engleskom jeziku i odobren je upis 20 studenata na budžet od oktobra prošle godine.
U maju ove godine, Novi Sad je bio domaćin velike mešunarodne konferencije MATHEMATICS FOR BIG DATA.
Osnovano DRUŠTVO MATEMATIČARA NOVOG SADA
Departman za matematiku i informatiku je pristupio programu The ARPM Bootcamp, održana je Konferencija u okviru manifestacije "Dani matematike u Novom Sadu". Već više od 10 godine se organizuju besplatne pripreme iz matematike, studenti redovno donose nagrade sa prestižnog studentskog matematičkog takmičenja "Vojtěch Jarník International Mathematical Competition" u Ostravi, Češka.
Iako se na Univerzitetu u Novom Sadu očigledno izučava vrhunska nauka, pre svega fundamentalna i čine veliki napori da se istraživanja primene i ostvari saradnja sa privredom, na PMF-u je za drugi upisni rok u septembru ostalo preko 180 budžetskih mesta.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com