Wed04172024

Poslednja izmena:09:06:30 AM

Back REPORTAŽE PRISUSTVOVALI SMO Vlasotinčani organizovali prvi susret gljivara na Vlasinskom jezeru

Vlasotinčani organizovali prvi susret gljivara na Vlasinskom jezeru

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

Prvi Vlasinski dani gljiva, u organizaciji Ekološkog društva „Eko Vlasina“ iz Vlasotinca, održani od 21. do 23. jula na Vlasinskom jezeru, okupili su gljivare iz cele Srbije.
- Sve što je ovih dana urađeno je izuzetno i visokog kvaliteta. Vremenski uslovi su uticali na brojnost gljiva na terenu, ali sve što je moglo da bude nađeno na ovim prostorima je nađeno. Vlasina je prebogata gljivama i nadam se da će ih na nekoj novoj manifestaciji i novoj izložbi biti mnogo više. Sve gljive koje su nađene, biće determinisane i unete u Bazu podataka za popis gljiva Srbije.

Ta akcija će biti nastavljena i u narednim godinama. Trudićemo se da u svakom GD, članu Mikološko gljivarskog saveza Srbije, organizujemo prolećnu i jesenju izložbu gljiva, sa istim zadatkom, obogaćivanja ove baze. Nadam se da ćemo, pored ovih izložbi, sve više raditi sa građanstvom, jer nam je cilj da edukujemo pre svega mlade generacije, ali i sve druge, i utičemo na zakonske propise ove države, kako bismo smanjili, pre svega trovanja, kojih je mnogo u našoj zemlji, i zaštitili našu prirodu i staništa gljiva jer, bez gljiva nema života na ovoj planeti - rekao je gospodin Zoran Jelenković, predsednik MGSS, prilikom otvaranja izložbe gljiva ispred hotela „Vlasina“.
Jedan od domaćina skupa, gospođa Sunčica Jović, članica sekcije gljivarstva mladog Ekološkog društva „Eko Vlasina“, člana MGSS, zadovoljna pre svega pozitivnim komentarima gostiju - gljivara GD iz Beograda, Novog Sada, Niša, Ćuprije, Požarevca i dr. gradova Srbije, kao i pojedinaca, te osmočlanoj ekupi gljivara iz Grčke, koja je opravdala međunarodni karakter manifestacije. Sa žaljenjem ističe opravdano odstustvo GD iz Valjeva, te gostiju iz Hrvatske, u nadi da će već sledeće godine, gostiju biti više, a njihovih propusta, ako ih je bilo, manje. Gospođa Jović ističe i saradnju i nesebičnu podršku, na svim nivoima, opštine Surdulica, na čijoj teritoriji je Vlasinsko jezero, predeo izuzetnih odlika, pripada.
Za sve što nam je trebalo, a obratili smo se opštini Surdulica, izašli su nam u susret i zbog toga smo jako srećni, jer smo i turistički i organizaciono i u svakom drugom pogledu povezali ove dve opštine - prokomentarisala je tom prilikom.
Drugog dana ove trodnevne manifestacije gljivari su išli na teren, i prema planu, podeljeni u tri grupe. Međutim, broju od 44 učesnika manifestacije, pridružilo se još toliko onih koji nisu bili učesnici, ali ih je zanimalo gljivarenje, pa je oformljena još jedan grupa, koja je išla sa druge strane jezera. S obzirom da je sušan period, sakupljeno je oko 80 vrsta, od kojih je 57 determinisano, što je za ovaj period bio pravi poduhvat.
Vlasotičani već planiraju sledeći susret 2018. godine. Kažu, ovaj drugi će biti mnogo lakše organizovati jer im je ovaj dao podstrek za to.
U ime celog tima, Sunčica Jović je istakla da su im srca i duša prepuni, jer su ispoštovani od MGSS i svih GD Srbije, što znači da je ED „Eko Vlasina“ u prethodnom peridou ostvarili dobru saradnju sa njima.

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topsrbija/media_set?set=a.1736669249679894.1073743873.100000105079334&type=3&pnref=story .


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com