Tue04162024

Poslednja izmena:09:06:30 AM

Back REPORTAŽE PRISUSTVOVALI SMO Borovnici u pohode, promotivna šetnja za bolje upoznavanje Kopaonika

Borovnici u pohode, promotivna šetnja za bolje upoznavanje Kopaonika

  • PDF

Svake godine, u okviru manifestacije „Dani borovnice“ na Kopaoniku, koja je ove godine održana poslednjeg vikenda jula, Planinsko-ekološko društvo „Zeleni putokazi“ iz Raške, Nacionalni park „Kopaonik“ i TSO Raška, pre svega posetioce manifestacije, vodi u promotivnu pešačku turu: „Borovnici u pohode“.

Ovoga puta, grupu od pedesetak zainteresovanih, u pohode Kopaonikom, poveo je Dragan Sekulić, poznatiji kao Sekula iz Nacionalnog parka „Kopaonik“. Početna tačka bila je na trgu Konaka i vodila je do Pajinog presla, gde je upriličen prvi predah, koji je gospodin Sekula iskoristio tako što je dao par korisnih informacija o planini i njenim turističkim potencijalima. On je objasnio da je Srebrna planina, kako još nazivaju Kopaonik, najveći planinski masiv u Srbiji, da je dugačak 75 do 80, a širok 40 km. Ceo masiv je dobio ime po kopovima, i danas vidljivih širom planine, iz kojih se eksplatisala ruda još od srednjeg veka.
Na širem prostoru najpoznatijeg zimskog centra, smešten je čitav niz kulturno-istorijskih spomenika iz periodu od XII do XV veka, od kojih su najatraktivniji Petrova crkva, Sopoćani Đurđevi stupovi kod Novog Pazara, Studenica kod Ušća, Žiča kod Kraljeva, Manastir Gradac i Pavlica kod Raške, kao i ostaci srenjovekovnog manastira tzv. Crkvine kod Nebeskih stolica podno samog Pančićevog vrha (2017m).
Moglo se čuti da je čitav pojas oko Kopaonika prebogat termalnim izvorima. U neposrednoj blizini se nalazi kraljevska Vrnjačka Banja, zatim Mataruška i Sijarinska Banja, dok se u samom podnožju smeštene Jošanička (sa drugim najtoplijim izvorom u Srbiji od 78.5°C), Lukovska i Kuršumlijska Banja. Pored termalnih izvora na Kopaoniku postoje i mineralni izvori niskoradioaktivne vode (najradioktivniji u Srbiji), Krčmar na visioni od 1.950 m i Marine vode na visini od 1.700 m.
Najviši vodopad u Srbiji visok je 71 m, i nalazi se u oblasti Jelovarnik, na nadmorskoj visini od oko 1.500 metara.
Zbog svojih prirodnih vrednosti, 1981. godine Kopaonik je proglašen za Nacionalni park. Pod posebnom zaštitom Nacionalnog parka je 698 hektara izdvojenih u 11 rezervata prirode i 26 prirodnih spomenika, 12 geomorfoloških, 6 geoloških, 8 hidroloških i 15 objekata svrstanih u nepokretna kulturna dobra.
Na području NP je utvrđeno prisustvo 825 biljnih vrsta i podvrsta, od kojih posebnu pažnju treba obratiti na kopaoničku čuvarkuću, kopaoničku ljubičicu i pančićevu režuhu, koje žive samo ovde i nigde više na svetu.
Posle kraće pauze, pešačenje je nastavljeno preko Karaman grebena do ispod hotela Rtanj, stazama punim borovnica, koja su mamile pešake da zastanu i uživaju u njihovoj slasti.
Vodička služba NP Kopanik, u svojoj redovnih ponudi tokom leta organizuje dnevne ture: svakog utorka do Jelovarnika, sredom do Metođa, četvrtkom do Treske, petkom - Samokovske reke i subotom - Nebeskih stolica.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com