Sat04202024

Poslednja izmena:09:23:49 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Zlatni kotlić Dunava za kraj jubilarnih 50. Gročanskih svečanosti

Zlatni kotlić Dunava za kraj jubilarnih 50. Gročanskih svečanosti

  • PDF

Završni dan jubilarnih 50. „Gročanskih svečanosti” je 2. avgusta tradicionalno posvećen „Zlatnom kotliću Dunava”, kulinarskom nadmetanju od koga su „Svečanosti” i počele pre pola veka.
Uz okupljanje na ovoj kulturnoj smotri, u Grockoj je upriličen i Ilindanski vašar, pa je lepu varoš kraj Dunava tokom celog dana pa sve do kasne večeri posetilo više hiljada ljudi.

Priprema riblje čorbe na Dunavskom keju uz vrelinu vatre i šarenilo suncobrana počela je u popodnevnim satima, a 61 prijavljena ekipa iz svih krajeva Srbije svojski se potrudila da osvoji kulinarski presto i vrednu nagradu u vidu glisera. Takmičari su stigli iz Požarevca, Kostolca, Lapova, Bavaništa, Sremskih Karlovaca, Zemuna, Apatina... a specijalni revijalni gosti - iz Erduta. Svaka čorba je imala svoju ekipu, navijače, degustatore i svoje kulinarske tajne, dok se o realizaciji takmičenja starao Predrag Zmaj Janković.
Predsednik žirija Stevan Rodić, vlasnik restorana „Stara kapetanija”, i članovi Mirko Diković i Zoran Rakaš ocenjivali su ukus, miris, gustinu, boju i kvalitet gotovog jela. Prvo mesto dodelili su Draganu Zvekanu iz Sremskih Karlovaca, a drugo Zemuncu Marjanu Mirkoviću.
Pehar su pobedniku uručili predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, a gliser, dar opštine za jubilarnu manifestaciju, srećnog dobitnika Dragana Zvekana je sačekao pored bine.
U večernjim satima na Dunavskom keju je priređen i koncert estradnih zvezda Ane Bekute i Miroslava Ilića, a nastupu koji je potrajao do ponoći prisustvovao je nezapamćen broj posetilaca.
Tekst i foto Zlatnog kotlića: Zorica Atić

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com