Wed02012023

Poslednja izmena:11:33:43 AM

Back REPORTAŽE NAJAVA Međunarodni simpozijum Pivo, pivarstvo i hmeljarstvo u okviru Dana piva u Zrenjaninu

Međunarodni simpozijum Pivo, pivarstvo i hmeljarstvo u okviru Dana piva u Zrenjaninu

  • PDF

U okviru manifestacije „Dani piva“ u Zrenjaninu, ove godine prvi put će biti organizovan naučno-stručni Simpozijum pod nazivom „Pivo, pivarstvo i hmeljarstvo” sa međunarodnim učešćem, a njegov značaj i program predstavili su članovi Organizacionog odbora u Privrednoj komori Vojvodine (PKV) u četvrtak, 3. avgusta 2017. godine.

Predsednik PKV Boško Vučurević otvorio je konferenciju za medije rekavši da je u PKV postala praksa da se manifestacije, koje se dešavaju na teritoriji AP Vojvodine najavljuju u PKV, jer je to mesto okupljanja privrednika.
Simpozijum „Pivo, pivarstvo i hmeljarstvo” će omogućiti nova saznanja u ovoj oblasti, kao i susrete vrhunskih stručnjaka iz nauke, obrazovanja, privrede, a sa posebnim aspektom na proizvodnju piva i sirovine za proizvodnju piva. Na simpozijumu će uzeti učešća renomirani stručnjaci kako iz naše zemlje, tako i iz Belgije, Češke, Slovenije, Škotske.
- Ideja je da se ta tradicionalna manifestacija, koja ima prevashodno turistički karakter, poveže sa jednom naučno-stručnom manifestacijom. Ideja da obnovimo ono što je nekada bilo u Jugoslaviji, a to su bili određeni naučno-stručni skupovi u vezi sa pivom, pivarstvom i hmeljarstvom što ne nažalost prekinuto - rekao je predsednik Organizacionog odbora Simpozijuma prof. dr Radovan Pejanović.
Da je cilj održavanja Simpozijuma, povratak tematici pivarstva i hmeljarstva sa naučno-stručnog aspekta, istakao je i predsednik Naučnog odbora, prof. dr Jan Kišgecij.
- Nakon raspada Jugoslavije, nismo imali ovakve skupove. Nekada smo imali oko 9.000 hektara hmelja, pa smo posle globalizacije u pivarstvu, došli na niske grane i ostali smo bez hmelja. Želimo i sa agronomskog, ekonomskog i naravno tehnološkog aspekta vratimo nauku o pivu i hmelju, izvozu hmelja - rekao je prof. dr Jan Kišgecij.
Koliko je manifestacija „Dani piva“ značajna za Grad Zrenjanin, govori i podatak da je poseti sve veći broj posetilaca, što pokazuje da je iz godine u godinu, program sve bogatiji, a samim tim i privlačniji.
- Grad Zrenjanin je na turističkoj mapi, ali i na privrednoj. Želimo ponovo da pokrenemo proizvodnju u našem gradu, imamo zainteresovanih kompanija, ali i da pomognemo razvoju pivarstva u Srbiji upravo u domenu malih pivara - naglasio je pomoćnik gradonačelnika Grada Zrenjanina, Duško Radišić.
Manifestacija „Dani piva“ u Zrenjaninu ove godine održava se 32. put, od 28. do 30. avgusta 2017. godine.
- Ovo je izuzetno važna manifestacija, nama je to krovna i krunska manifestacija kojom mi zaokružujemo kompletnu turističku ponudu Grada Zrenjanina, to je privredno, turistički, kulturni, sportski, zabavni program na najvišem mogućem nivou - rekao je direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina Zoran LJubotina.
„Dani piva“ održavaju se pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina, a u organizaciji Naučnog društva agrarnih ekonomista Balkana i suorganizaciji VTŠSS Zrenjanin, Fakulteta za hotelijerstvo i turizam Vrnjačka Banja, Razvojne Akademije poljoprivrede Srbije (RAPS) i lista „Dnevnik-Poljoprivrednik“.
Konferenciji su prisustvovali i načelnik Sektora za turizam i regionalno-privrednu saradnju Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Željko Dvožak, sekretar Udruženja poljoprivrede PKV Jelena Drobnjak, ispred Organizacionog odbora Simpozijuma i generalni sekretar, Vladeta Dašić i mr. sc. Srđan Kamenković, direktorica Turističke organizacije Vojvodine, Nataša Pavlović i direktorica AD „Dnevnik-Poljoprivrednik“, Gordana Radović.

Više fotografija sa KZN u Privrednoj komori Vojvodine možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topsrbija.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com