Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Milorad Milošević: Čuda su moguća kada je ideja ljubav

Milorad Milošević: Čuda su moguća kada je ideja ljubav

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 11
  • Sledeća

Od 2012., gospodin Milorad Milošević sa svojom porodicom, 19. avgusta, kada srpska pravoslavna crkva obeležava praznik Preobraženja Gospodnjeg, i dan rođenja rimskog imepratora Markusa Aurelijusa Probusa, upriliči prijem pod nazivom „Probu u čast i slavu Fruškogorskog vinogorja“.

Ovogodišnje druženje na sportskom aerodromu u Velikim Radincima zamišljeno je u vidu okruglog stola na kojem je mr Vladimir Malbašić govorio o istoriji i značaju vina za rimsku imperiju, državni sekretar u ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, gospodin Velimir Stanojević, o potencijalima za razvoj vinogradarstva u Srbiji, a doc. dr Dragoslav Ivanišević sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu se osvrnuo na novostvorene sorte vinove loze nastale na Institutu za vinogradarstvo i voćarstvo u Sremskim Karlovcima. Prijemu su prisustvovali i gradonačelnik Sremske Mitrovice, gospodin Vladimir Sanader, prof. dr Nada Korać, sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, predstavnici Srednje stručne škole "Borislav Mihajlović Mihiz" i drugi. Na Preobraženje pre šest godina održana je prva manifestacija „Probu u čast“, kada su po zamisli gospodina Miloševića oživeli „Carski vinogradi“ na Šuljamačkoj glavici, mestu gde je pre više od XVII vekova car Prob podigao zasade vinove loze u rimskim provincijama Panonija, Galija i Mezija, stavivši tako van snage Domicijanovu zabranu gajenja vinove loze van Apeninskog poluostrva. Za ovih šest godina osim 14 ha vinograda i 11 u pripremi, nazire se kraj radova na Probusovom hramu vina smeštenom u sred vinograda na Šuljamačkoj glavici, podignuta je konstrukcija vinarije u Velikim Radincima. Sledeće godine je planiran početak proizvodnje vina u vinariji od grožđa iz Carskog vinograda. - Ove godine smo odustali od namere da sve završimo, zbog opreme koju ne možemo dobiti pre decembra, i mislim da je bolje napraviti korak unazad, da ne improvizujemo, jer ta improvizacija može da postane praksa - objasnio je domaćin, koji je za sada sve izgradio od sopstvenih sredstava bez ičije pomoći.
- Neminovno je kada dođete u neke godine da se ponovo zaljubite, a ja sam se zaljubio u vinograd.
Tim rečima se domaćin, gospodin Milošević obratio prisutnima. Potvrdu da su njegove reči tačne čuo je od prof. dr Nade Korać koja smatra da vinogradarstvom ne treba da se bave oni koji ne vole vinovu lozu. Ako stavljaju u prvi plan ekonomsku dobit onda ne treba da se bave ni vinogradarstvom, ni vinarstvom, jer vinova loza zahteva mnogo rada, ali i mnogo ljubavi, koja mora da se razvija od mladosti. Gospodin Milošević je takođe istakao da je jedan od problema u Srbiji problem radne snage, da ima puno nezaposlenih, ali vrlo malo radnika i da su neophodne korenite promene, od kuće do obrazovanja, da se započne preobraženje ljudi šta i na koji način treba da rade. Dodao je i da nema mesta konkurenciji, već saradnji i povezivanju, jer to je budućnost. A budućnost je i njegova naslednica, gospođica Maja Milošević, koja je sa velikim poštovanjem prema ocu i njegovom radu naglasila da iza svih velikih investicija, istorijskih činjenica o Probu, stoji velika ljubav njenog oca prema ovom vinogradu koju je uspeo da prenese na nju. Njena želja, koja se podudara sa željom njenog oca je da tu ljubav, preko vinograda, vina, priča, druženja i saradnje, šire dalje: „jer nema ništa lepše nego pokrenuti u nekom lepu emociju koju će ta osoba preneti na drugu, širiti dalje, i u tome je smisao svega“.

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topsrbija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com